Akademik Dragoslav Mihailović: Tešak život čini da imate šta da ispričate 1Foto:. (BETAPHOTO/MILOS MISKOV/DS)

Veče posvećeno akademiku Dragoslavu Mihailoviću održano je u Muzeju PTT u Beogradu u ciklusu tribina Portreti srpskih pisaca, povodom štampanja sabranih dela jednog od najznačajnijih srpskih književnika 20. veka.

Mihailović, autor kultnog romana „Petrijin venac“ i zabranjivanog dela „Kad su cvetale tikve“, golootočanin, misli da nije neophodno da neko ima težak i uzbudljiv život da bi pisao dobro, ali i da stvarnost upućuje na drugačiji zaključak.

„Nije neophodno, ali život govori malo drukčije, obično se dešava da ljudi koji su imali težak život onda imaju šta da kažu i da ispričaju o tome šta su sve preživeli“, rekao je Mihailović na pitanje da li je težak i uzbudljiv životni put neophodan da bi se napisalo dobro književno delo.

Književnik Radivoje Mikić je rekao da sabrana dela Mihailovića pokazuju da je dao veliki doprinos srpskoj književnosti u onoj književnim vrstama koje su centralne u 19. i 20. veku, a to su pripovetka i roman.

„Dela ga prikazuju kao izvornog, pravog, originalnog i velikog pripovedača“, rekao je Mikić.

Kritičar Mileta Aćimović Ivkov ocenio je da srpska književnost i kultura imaju u Mihailoviću najistaknutijeg proznog pisca, čija se dela ne čitaju samo u školskim i fakultetskim programima, već i kod najširih narodnih slojeva.

Ona, rekao je, utiču na psihologiju čitalaca, opredeljuju njihove misaone stavove, njihove značajne životne odluke, i kakoje dodao, potrebno je čitati knjige najboljih srpskih pisaca, a Mihailović je takav.

Urednik i voditelj tribine Kultura putem pošte Željko Sarić podsetio je da je ciklus Portreti srpskih pisaca započet prošle godine sa ciljem da prikaže celinu staralaštva pisaca i njihov doprinos srpskoj kulturi.

On je istakao da tribine Kultura putem pošte imaju raznovrsne teme jer je kultura široka oblast, u koju spadaju nauka, književost, film…

Uspeli smo da ostvarimo zavidno mesto na kuluturnoj mapi Beograda, konstatovao je Sarić, podsetivši da je večerašnja tribina bila 41 po redu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari