Akademska knjiga izdavač godine 1Foto: Stanislav Milojković

Akademska knjiga iz Novog Sada proglašena je za izdavača godine na 62. Beogradskom sajmu knjiga.

U konkurenciji su bili i: Službeni glasnik, Zavod za udžbenike, Geopoetika i Agora, a nagrada je pripala Akademskoj knjizi jer „kontinuirano objavljuje reprezentativne naslove iz oblasti književnosti, filozofije, nauke i umetnosti uglednih domaćih i stranih autora“. „Produkcija ovog izdavača obuhvaćena je bibliotekama kao što su Arhipelag, Epimeleja, Naučna misao, Horizonti, Psihe, Arcus, Savremeni roman i izabranih i sabranih dela. Osobenost ovog izdavača je da afirmiše nesporne stvaralačke vrednosti“, navodi se u obrazloženju žirija koji je radio u sastavu – Dragan Simeunović, Slobodan Kanjevac, Dragan Kovačević, Tiodor Rosić i Želidrag Nikčević.

Vlasnica i glavna urednica Akademske knjige Bora Babić istakla je da je ovo priznanje za nju veliko iznenađenje, budući da na Sajmu knjiga već godinama ne dobijaju štand koji nije u skladu sa njihovom produkcijom. Ona je dodala da je ova manifestacija mesto gde sve knjige postavju vidljive i prisutne. „Ne smemo dozvoliti da Sajam knjiga diskriminiše bilo koje izdavačke kuće“, naglasila je Bora Babić. Ona je dodala i da Ministratsvo kulture i informisanja izdvaja simbolična sredstava za knjigu, i apaleovala je u ime svih izdavačkih da se ta praksa promeni.

Za izdavački poduhvat godine izabrana su dva dela. Prvo je „Savremena nemačka drama“ u izdanju Zepter Book World, koja u tri toma obuhvata period od kraja Drugog svetskog rata pa sve do današnjih dana, predstavljajući dela najznačajnijih nemačkih autora – počev od Brehta, Kanetija ili Maksa Friša, preko Petera Handkea, Fasbindera, Bernharda, pa sve do Elfide Jelinek. Druga nagrađena knjiga je „Sto predstava baleta i umetničke igre naših prostora“ u izdanju kuća Cicero i Orion Art, koja predstavlja prvu vrstu ovakvog naslova kod nas, koja se pojavljuje u trenutku kada idemo u susret stogodišnjici baleta Narodnog pozorišta i sedamdesetogodišnjici baleta Srpskog narodnog pozorišta.

Priznanje za najboljeg izdavača iz dijaspore podelili su Akademija nauka i umetnosti Republike Srpske za knjigu „Enciklopedija Republike Srpske“ i Književna zadruga Srpskog nacvionalnog savjeta iz Podgorice za knjigu „Ćirilični natpisi Stare Hercegovine“ autora Gorana Ž. Komara. Posebno priznanje za doprinos u oblasti nauke dodeljeno je knjigama „Jasenovac“ Vasilije Krestić i Mire Radojević u izdanju SANU, i naslovu „Robust Digital Processing od Speech Signals“ na engleskom jeziku, koje potpisuju Branko Kovačević, Milan Milosavljević, Mladen Veinović i Milan Marković, a koje su objavile izdavačke kuće Springer i Akademska misao.

Za Dečju knjigu godine izabrano je novo delo Jasminke Perović „Sve je u redu“ u izdanju Kreativnog centra, koje je namenjeno tinejdžerima i koje se bavi pitanjima odrastanja mlade generacije. „Mozaička struktura obuhvata niz priča grupe mladih ljudi koje se ukrštaju gradeći mrežu povezanih sudbina. O sukobima s roditeljima, predrasudama, vršnjačkom nasilju, traganju za identitetom, osećaju usamljenosti i besmisla, Jasminkini junaci govore iskrenim i snažnim tonom, koji je pun jakih emocija“, navodi se u obrazloženju. Specijalno priznanje za izdavača pripalo je Srpskoj književnoj zadrugi, koja ove godine obeležava 125 godina od osnivanja. „Njena najstarija i najvažnija edicija Kolo do sada ima 724 naslova i predstavlja ponos književnosti – srpske, svetske, klaisčne i savremene“, smatra žiri. Specijalno priznanje za knjigu ravnopravno su podelile tri edicije. Prva je kolekcija Odgovori Miloša Jevtića u izdanju Beogradske knjige, koja sadrži „kreativne razgovore sa vrhunskim stvaraocima u srpskoj kulturi i nauci, koje ovaj dugogodišnji urednik Radio Beograda vodi već decenijama“, zatim Edicija Monografije u 30 knjiga koje objavljuje Učiteljski fakultet u Beogradu, koja predstavlja „višegodišnji plodni istraživački rad ove visokoškolske ustanove“, kao i edicija „Enciklopedija filozofskih nauka“ Nikole Kajteza u izdanju Zavoda za kulturu Vojvodine, u kojoj autor „izlaže probleme koji su neprekidno u fokusu interesovanja filiozofsko-naučnih istraživanja“. Za nagrade Beogradskom sajama knjiga konkurisali su svi izlagači na ovoj manifestaciji sa celokupnom produkcijaom objavljenom u periodu od prethodnog Sajma.

Nagrada „Bograd Kršić“

Nagrada „Bogdan Kršić“ za najlepšu knjigu na Beogradskom sajmu knjiga koju dodeljuje žiri u sastavu: Jugoslav Vlahović, Tijana Kojić i Olivera Batajić Sretenović (profesor i docenti na Fakultetu primenjenih umetnosti), pripala je naslovu „Doktorati u prozi“ autora Nikole Zdravkovića i Ivana Umeljića, u grafičkoj opremi Milene Savić, a izdanju Centra za promociju nauke. Nagradu za najlepšu dečju knjigu podelili su: „Putovanje po Srbiji“ Simeona Marinkovića sa ilustracijama Marice Kicušić, u opremi Dušana Pavlića, a u izdanju Kreativnog centra, zatim „Šunkula u škripcu“ Ljubivoja Ršumovića sa ilustracijama Dušana Petričića, u opremi Jelene Radojčić, a u izdanju Lagune, te „Singi Lumba“ Slavimira Stojanovića, koji je i autora ilustracija i opreme, u izdanju Lagune. Specijalno priznanje za mladog dizajnera pripalo je Sanji Polovini za knjigu „Doručak kod Tifanija“ Trumana Kapotea u izdanju IPC Media i delo „Književna fantastika“ u izdanju Kontrasta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari