Alehandro Gonsales Injaritu predsednik žirija 72. Filmskog festivala u Kanu 1Foto: EPA-EFE/IAN LANGSDON

Meksički režiser Alehandro Gonsales Injaritu (55), dobitnik dva Oskara za filmove Povratnik i Čovek ptica, predsedavaće žirijem 72. Filmskog festivala u Kanu, koji će biti održan od 14. do 25. maja, objavili su u sredu organizatori.

Izborom jednog meksičkog umetnika na mesto predsednika žirija Festival će „slaviti celokupnu meksičku kinematografiju“ te u prvi plan staviti režisera koji je uz pomoć virtualne stvarnosti gledaocima omogućio da upoznaju pakao kroz koji prolaze migranti u filmu „Meso i pesak“. Za taj je film 2018. osvojio Oskara u kategoriji posebnih dostignuća, prenosi Al Jazeera.

‘Stecište svih kinematografija’

Prošle godine predsednica žirija bila je Kejt Blanšet, koja je glumila u njegovom filmu Babel iz 2006. godine. Injaritu je tada osvojio Zlatnu palmu za najboljeg režisera.

Zlatna palma prošle godine pripala je japanskom režiseru Hirokazuu Kore-edi za film Kradljivci.

„Od početka karijere Filmski festival u Kanu bio mi je izuzetno značajan. Počašćen sam i oduševljen što sam se vratio i ove godine. Neizmerno sam ponosan što ću predsedavati žirijem. Bioskop protiče žilama naše planete, a ovaj je festival poput njegovog srca“, rekao je Injaritu novinarima.

„Alehandro Injaritu retko prihvata da bude deo nekog filmskog žirija, a moram reći da je ovo prvi put da Festivalom u Kanu predsedava jedan meksički umetnik. Kan je stecište svih kinematografija, a ovog puta posebno ćemo slaviti meksičku kinematografiju“, rekao je predsednik Festivala Pjer Lekur.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari