Aleksej Kišjuhas: Pet preporuka za čitanje 1

Kolumnista Danasa Aleksej Kišjuhas predlaže pet knjiga za čitanje.

1. Bil Brajson, „Kod Kuće: Kratka istorija privatnog života“, Laguna, 2011.

Pitko, zabavno, duhovito, ali i vrhunski istraženo, Brajson nas vodi kroz prostorije i svakodnevne predmete koje uzimamo zdravo za gotovo u modernom domaćinstvu.

U ovoj izuzetnoj društvenoj istoriji, otkrivamo otkuda dnevne sobe, spavaće sobe, klozeti, hodnici, dimnjaci, podrumi, kaučevi, vodokotlići, sudopere i posude za biber i so. Idealno štivo za fizičko-socijalnu izolaciju u pandemiji, kada iznova otkrivamo život kod kuće.

2. Danijel Kaneman, „Misliti, brzo i sporo“, Heliks, 2019.

U ovom remek-delu i svojevrsnom vodiču za racionalnije ponašanje i zaključivanje, Nobelovac Danijel Kaneman nudi moćnu sintezu svog višedecenijskog naučnog rada, a koji je zakuvao revoluciju u ekonomiji, psihologiji i istraživanju ljudskog ponašanja uopšte.

Kako donosimo odluke? Koje su ugrađene pristrasnosti našeg uma? Zašto smo tako prokleto iracionalni? Jedna od najboljih i najvažnijih knjiga koje sam u životu pročitao.

3. Brus Springstin, „Born to Run“, Laguna, 2017.

Ovo nije još jedna muzička (auto)biografija o trivijalnostima za fanove, ili o seksu, drogi i rokenrolu za ocvalu publiku. U pitanju nije hronika, u pitanju nisu memoari.

Reč je o veštoj, lucidnoj i masivnoj kolekciji literarnih vinjeta i egzistencijalnih promišljanja na temu muzike, porodice, ljubavi, prijateljstva, mentalnih bolesti, Amerike i života kao takvog, a koju je Springstin pisao čitavih sedam godina. Lektira o glasu pobune običnog čoveka.

Aleksej Kišjuhas: Pet preporuka za čitanje 2

4. Džejn Džejkobs, „Smrt i život velikih američkih gradova“, Mediterran Publishing, 2011.

Sociološki klasik i kritički vodič kroz urbanizam, ali i priručnik za borbu sa nakaradnim i kratkovidim urbanim obnovama koje ruže i ruše naše gradove.

Udžbenik urbanog života koji tumači šta je ulica, šta lokalna zajednica, šta su (dis)funkcionalni parkovi, poslovne četvrti, i šta su (ne)uspešni gradovi. I kako da nam gradovi ne liče na uredno podšišana groblja, odnosno na prostor bez ljudi.

5. Marijana Macukato, „Preduzetnička država: Rušenje mitova o sukobu društvenog i privatnog sektora“, Akademska Knjiga, 2020.

U eri vaskolikog divljenja preduzetnicima i inovatorima iz Silicijumske doline, i privatnom sektoru u celini, ova fantastična i kultna knjiga služi kao otrežnjujući protivotrov.

Pošto su naučni i tehnološki proboji po definiciji neizvesni, Macukato demonstrira da nijedna od savremenih inovacija u privatnom sektoru (uključujući tu i npr. ama baš svaki aspekt ajfona, odnosno smartfona – internet, GPS, tačskrin itd.) zapravo ne bi bila moguća bez izdašnih ulaganja od strane države.

I, umesto fokusa na kreativne preduzetnike iz kalifornijskih garaža, hrabro i osvežavajuće argumentuje zašto je neophodno veće državno investiranje u nauku i istraživanja.

U subotu 24. oktobra u Danasu specijalni dodatak „Virus knjige“, posvećen izdavačkoj delatnosti uprkos tome što se Sajam knjiga ove godine ne održava u ovom periodu. Rezervišite na kioscima!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari