Ambasada Italije najavila dane “Italijanske mode u Beogradu” od 26. aprila do 6. juna: Omaž Renatu Balestri, izložbe, revije, seminari... 1foto Etnografski muzej

Beograd će od 26. aprila do 6. juna biti centar italijanske mode. Gala koncerti, radionice, izložbe, filmske projekcije, tradicionalni Dan italijanskog dizajna, modne revije, izložbe, okrugli stolovi i seminari, kako je najavljeno u Ambasadi Italije u Srbiji, trebalo bi da potvrde da su moda i kultura važan deo ne samo diplomatske misije nego i nastavka uspešne privredne i naučne saradnje zvaničnog Rima i Beograda.

Reč je o manifestaciji koja narednih nedelja treba da pokaže Beogradu zbog čega italijanska moda diktira svetske trendove ne samo na modnim pistama, već i u svetu filma, kao i da podseti na velika stvaralačka imena koja stoje iza te modne magije kojoj su više od sedam decenija preuske geografske i umetničke granice Apeninskog poluostrva.

– Otkako sam došao za ambasadora u Beograd jasno mi je da ovde postoji veliko interesovanje za italijansku modu. Želeli smo da organizujemo manifestaciju unutar koje ćemo smestiti različite modne inicijative, ali i kvalitetne različite sadržaje koje bismo ostvarili zajedno sa srpskim prijateljima i saradnicima. Ambasada Italije je zahvalna svima koji su nam u tome pomogli jer bez njih ova manifestacije ne bi bila moguća – rekao je ambasador Italije u Srbiji Luka Gori na jučerašnjoj konferenciji za novinare.

Zajedno sa ovdašnjom Ambasadom Italije i Italijanskim centrom za kulturu, na organizaciji dana “Italijanske mode u Beogradu” radili su: Modna agencija “Fabrika”, Narodno pozorište u Beogradu, Etnografski muzej, Muzej primenjene umetnosti, Jugoslovenska kinoteka, Fešn kompani, eskpeti za pojedne stručne oblasti kao što je Aleksandar Đorđević kad je reč o ručnoj izradi luksuznih predmeta, ili dizajner Tamara Jarić…

Uvod u dane “Italijanske mode u Beogradu” najavljen je za 26. april kad će se na Velikoj sceni Narodnog pozorišta održati UniCredit bank Gala koncert “U čast Renatu Balestri”.

Ovaj čuveni italiajski modni kreator i veliki prijatelj Srbije, koji je u vreme najtežih međunarodnih sankcija dovodio svetsku visoku modu u Beograd, javno se protivio NATO bombardovanju SR Jugoslavije, NP na Trgu republike ostavio nezaboravne kostime za kultnu opersku produkciju Rosinijeve “Pepeljuge” u režiji Jagoša Markovića i balet “Labudovo jezero” Petra Iljiiča Čajkovskog.

Balestra je preminuo 26. novembra prošle godine, a njemu posvećen Gala koncert, u režiji Ane Grigorović, okupiće baletske prvake NP, operske zvezde – soprana iz Italije Ripaltu Bufo i prvakinju Beogradske opere Jadranku Jovanović, italijanskog dirigenta Jakopa Siparija – sve ih povezuje i lično prjateljstvo sa Balestrom.

Neće izostati operske arije, scene iz baleta, snimci sa Balestrinih revija, manekeni koji će nositi njegove kostime rađene specijalno za beogradsko NP.

Od 5. do 19. maja Etnografski muzej biće domaćin izložbe “Italija je u modi”, koja je svetsku premijeru imala 1. februara u Seulu.

Beograd je njena druga destinacija, gde će je otvoriti autor i kustos Stefano Dominela.

Za svečano otvaranje najavljen je i modni performans u režiji Rosana Đupa u kome će manekenke nositi originalne modele koji nisu deo izložbe.

Ova postavka, koja je izazvala veliko interesovanje širom planete, kako se juče čulo, „slavi inspiraciju velikih majstora visoke mode i konfenkcije Italije: od čuvene elegancije 50-ih do nekonvencionalnosti ‘fabuloznih šezdesetih’, prolazeći kroz revolucionarne 70-e do progresivne generacije, fenomen takozvanih ‘mladih karijerista’ 80-ih“.

U njoj se „spajaju tradicija i tehnologija, biznis i ekonomija, usredsređujući pažnju na koncept internacionalizacije“.

Izložbu čini 50 kreacija, uključujući ekskluzivne “primerke” kao što su: crno-bela jakna Đorđa Armanija, mali mantil Valtera Albinia, Maks Marin ogrtač inspirisan Orijentom koji nikad nigde nije bio prikazan, kreacija Franka Mošina posvećena mleku sa širokom suknjom na kojoj je ogromni otisak crno-bele krave, sofisticirana moda Antonia Marasa, žersej haljina Emilija Puča koju su nosile Lana Tarner i Kim Novak, filmski kostimi koje su nosile Odri Herbern i Anita Ekberg, mala crna haljina koju je Ana Manjani nosila na dodeli Oskara, haljina od organdina Roberta Capučia sa crveno belim tufnama, višebojni print Đanija Versaćea, čuvene crvene duge haljine Valentina Garavanija, koloritni svet Missonia…

U ovoj postavci iza koje stoje Ministarstvo kulture Italije, grad Rim, Italijanska privredna komora i region Lacio, mesto su našle i kreacije iz modnih arhiva najvažnijih italijanskih modnih kuća.

– Modna revije koju je u Firenci 12. februara 1951. organizovao Đovani Batista Đorđini zauvek je promenila sudbinu Italijanske mode, predstavljajući svetu ono što se proizvodi u Italiji. Od tog dana, Italija je uzburkala ceo svet mode i počela da ga „oblači“, od holivudskih diva do mnogih poznatih ličnosti, kreirajući globalnu revoluciju stila koji je promenio istoriju Italije. To su suština i poruka ove izložbe koja sa haljinama, materijalima i dopunskim asortimanima koji nikada ranije nisu viđeni, predstavlja perspektivu kreativnosti i rukotvorina, kako za stručnjake, tako i za širu javnost – poručeno je juče iz Amabasade Italije.

Izložbu u Etnografskom muzeju, koja je centralni događaj cele manifestacije, s druge strane Uzun Mirkove ulice pratiće, od 6. do 8. maja, retrospektiva filmova u kojima su glumice nosile izložene haljine.

Najavljeni su: “Kaktusov cvet” Džina Saksa, “Slatki život” Federika Felinija – ove godine ceo svet obeležava pola veka od premijere njegovog “Amakorda” i tri decenije od Felinijeve smrti, kao i “Rat i mir“ Kinga Vidora, “Imitaciju života” Daglasa Sirka, “Evropa ‘51” Roberta Roselinija i domaći filmski hit Ljubomira Radičevića “Ljubav i moda”.

Dan italijanskog dizajna 8. maj obeležiće se u Muzeju primenjene umetnosti seminarom na kome će učestvovati italijanski i srpski autori, modnom revijom “Haljina za uspeh” – reč je o kolekciji predstavljenoj na nedelji mode u Torinu, plus dvodnevnom izložbom.

Samo uz pozivnice

Ambasada Italije 11. maja biće domaćin modne revije brenda Patrizija Pepe, poznatog po kombinaciji praktičnosti i glamura.

Reč je o modnom događaju “zatvorenog” tipa – samo uz pozivnice.

Za 18. maj u Italijanskom kulturnom centru najavljeni su izložba i okrugli sto “Salon izuzetnosti” na kome će biti predstavljeni vrhunski majstori italijanskog ručnog rada, a na istom mestu 6. juna manifestaciju “Italijanska moda u Beogradu” zatvoriće još jedan događaj “uz pozivnice” – seminar pod naslovom “Između mode i umetnosti: uloga porodica Versaće i Dona dele Roze”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari