Američke zvezde uvod u 18. Festival igre 1

Kao uvertira u 18. Beogradski festival igre, koji se zvanično otvara 23. marta, ovog vikenda u Novi Sad i Beograd konačno stiže, posle godinu dana iščekivanja, Njujork siti balet.

Ova prestižna američka trupa prošle godine bila je takoreći na granicama Srbije, posle nastupa u Budimpešti kad je pandemija virusa korona dramatično zaustavila njeno gostovanje na prošlom 17. BFI.

Ove godine Njujork siti balet u Budimpešti nastupa posle predstava u novosadskom Srpskom narodnom pozorištu u subotu i beogradskom JDP-u u nedelju.

„Veče zvezda“ naziv je programa u kome će prvaci i solisti ove trupe izvesti osam komada u koreografiji velikih majstora: Džeroma Robinsa, Žorža Balanšina, Kristofera Vildona, Johana Koborga, a na muziku Astora Pjacole, Majkla Džeksona, Petra Iljiča Čajkovskog, Arva Parta, Henrika Vijenvskog.

– Zaboravimo na virus, bar na jedno veče! U pozorištu uživajmo u igri, uživajmo u inspiraciji, uživajmo u lepoti i u muzici. Žao nam je što to nismo uspeli prošle godine, ali smo uzbuđeni zbog toga što ćemo ove godine doći sa fenomenalnim igračima iz Njujork siti baleta i Američkog baletskog teatra da prikažemo jednu sasvim posebnu predstavu. Pripremili smo program kao meni u dobrom restoranu: ima za svakoga po nešto. Radi se o velikim umetnicima i ovo je veliki posao. Potrebno je okupiti te talente i reći: „Hajdemo u Srbiju i potrudimo se da im pomognemo u stvaranju magije!“ Najvažnije je da publika uživa u našem nastupu i da igrači uživaju na sceni – poručio je prvak Njujork siti baleta Danijel Ulbriht tokom nedavnog video-razgovora sa beogradskim novinarima, koji je BFI organizovao u JDP-u.

Povodom prvog gostovanja Njujork siti baleta u Srbiji, Ulbriht je naglasio da je ovu trupu velika čast nastup na BFI, gde će pre svega predstavljati Ameriku.

On je ukazao i na probleme baletskih umetnika zbog pandemije virusa korona koja je zatvorila američke scene. 18. BFI u ovom trenutku je jedno od retkih mesta na planeti gde je moguć nastup uživo.

U samom Njujork siti baletu scenski nastupi planiraju se tek od jeseni, dok se u prolećnom delu sezone emituju besplatni digitalni programi – Balanšinove retrospektive, virtuelne radionice i časovi plesa.

– Beogradski festival igre nam trenutno uliva nadu, on je kao puls koji nam daje dovoljno života koji čini da ljudi žele da rade. Mislim da je to veoma važno za igrače, sada. Mnogi igrači u Americi su uplašeni, žele da budu bezbedni, ali nedostaje im njihov posao. Karijera igrača je kao sat. Znate da vreme prolazi, a nastupa nema. Za mene su nastupi veoma važni, jer sam sada u svom umetničkom zenitu i želim da uživam u svakom trenutku. Mislim da je Beogradski festival igre trenutno oslonac za nas i za ono čemu želimo što pre da se vratimo – kaže Danijel Ulbriht.

Njujork siti balet je ostvarenje sna Linkolna Kirstena, američkog pisca, impresarija, filantropa, ljubitelja i poznavaoca umetnosti – jednom rečju važne ličnosti u kulturi Njujorka.

Ono ne bi bilo moguće bez jednog od najuticajnijih umetnika 20. veka, čuvenog ruskog koreografa Žorža Balanšina.

Oni su se upoznali u Londonu 1933, kad je Balanšin prihvatio Kirtenov poziv da dođe u SAD kako bi pokrenuli školu u kojoj bi mladi američki umetnici mogli da se usavršavaju i školuju pod vođstvom najvećih svetkih majstora baleta za izvošenje modernog repertoara.

Posle nekoliko međuratnih neuspenih pokušaja, njhov baletski „eksperiment“ zaživeo je kad su posle Drugog svetskog rata iza trupe stali država i grad Njujork.

Njujorški siti balet dobio je svoju pozorišnu zgradu 1964, a dve godine kasnije Centar za scenske umetnosti Saratoga postao je njegov stalni letnji dom.

Posle Balanšinove smrti 1983. titulu glavnog majstora podelili su Džerom Robins, koji je u ovoj kući bio od 1948, i Peter Martins. Od februara 2019. Njujork siti balet vode Džonatan Staford kao umetnički direktor Baleta i  Škole američkog baleta i njegov pomoćnik Vendi Velan.

Najveća trupa u SAD

Sa 90 igrača Njujork siti balet je trenutno najveća trupa u SAD. Na repertoaru ima 150 dela, uglavnom u Balanšinovoj i Robinsovoj koreografiji, dok Baletska škola ima više od 350 polaznika iz svih delova SAD i okolnih država.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari