Amsterdam: Četvrt crvenih fenjera bi uskoro mogla da bude zatvorena 1Foto: Pixabay/ PublicDomainPictures

Govori se o: Slavna Četvrt crvenih fenjera, koja je dugo predstavljala jedan od simbola holandske metropole, mogla bi uskoro da bude zatvorena.

O ovom delu grada napisano je mnogo putopisa, ozbiljnih teoretskih rasprava, svojevremeno i jedna ovdašnja srednjoškolska profesorka umalo da bude prokažena jer je đake na ekskurziji provela kroz tu ulicu.

Odluku da se ovakvom vidu prodavanja ženskog tela stane na kraj donela je gradonačelnica Amsterdama Femke Halsema, pripadnica Zelene stranke.

Amsterdam: Četvrt crvenih fenjera bi uskoro mogla da bude zatvorena 2
Foto: Pixabay/Djedj

Ćuti se o:

Madridski „Pais“ prenosi sa lica mesta da javnost podržava ovu odluku, jer prostitucija ne treba da bude deo amsterdamske turističko-kultune ponude.

U toku su pregovori o zatvaranju Četvrti sa vlasnicima lokala i ostalim zaposlenima. Procenjuje se da je u Četvrti zaposleno oko 600 prostitutki, većina ih dolazi iz zemalja istočne Evrope i Latinske Amerike.

„Mislim da je naš grad spreman za taj civilizacijski iskorak, vreme je da Četvrt crvenih fenjera prestane da bude mesto najstarijem zanatu na svetu“, rekla je Femke Halsema dodajući da ozbiljno treba pristupiti problemu prostitucije i rešavati ga, a ne podvoditi ga pod turističku ponudu, jer treba progovoriti i o zloupotrebi žena koje se ovim poslom bave.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari