Andrej Molodkin je napravio svoj trofej Mundijala: Rad prodaje za 150 miliona dolara, a priča koju nosi je strašna 1Foto: Andrej Molodkin: The Dirtiest Cup

Bivši sovjetski vojnik, a danas disident i konceptualni umetnik, Andrej Molodkin, autor je alternativnog trofeja Svetskog kupa pod nazivom ‘The Dirtiest Cup‘, koji se polako puni sirovom naftom, piše Jutarnji list.

Uoči samog otvaranja Svetskog fudbalskog prvenstva dvojica umetnika predstavila su radove kojima upućuju oštre kritike toj zemlji, ali i FIFI.

Pre svega upozoravaju na kršenje ljudskih prava, odnosno na brojne radnike migrante koji su izgubili živote tokom gradnje infrastrukture za katarski turnir, poput stadiona i ulica, za šta smatraju odgovornima i šefove Međunarodne fudbalske  federacije.

Andrej Molodkin napravio je alternativni trofej Svetskog kupa pod nazivom „The Dirtiest Cup“, koji se polako puni sirovom naftom, a ona predstavlja „sirovu istinu“ o korupciji za koju se tvrdi da je u upravnom telu Fife.

Naime, prema Gardijanu, 2015. godine visoki zvaničnici  FIFA uhvaćeni su pod optužbama za korupciju i podmićivanje zbog dodele Svetskog kupa 2018. i 2022. Rusiji i Kataru.

Prošlog oktobra, Njujork Tajms izvestio je da su američki tužioci otkrili detalje o novcu isplaćenom petorici članova FIFA vrhovnog odbora uoči glasanja 2010. za izbor Rusije i Katara kao domaćina.

FIFA nije komentarisala članak u trenutku njegove objave. Katarska vlada, pak, prema BBC-ju je izjavila  da je broj od 6500 smrtnih slučajeva pogrešan jer nisu svi zabeleženi smrtni slučajevi ljudi koji rade na projektima vezanim za Svetsko prvenstvo, odnosno mnogi od onih koji su umrli, radili su u Kataru nekoliko godina i mogli su umreti od starosti ili drugih prirodnih uzroka.

Molodkin u izjavi za medije ističe da svoje umetničko delo prodaje za 150 miliona dolara, „što je svota koju su šefovi Fife navodno primili u razdoblju od 24 godine“. Podseća i da je više od 6500 radnika migranata umrlo gradeći stadione za Svjetsko prvenstvo u Kataru.

„Šefovi FIFA znali su za ljudska prava radnika u Kataru, njima je novac od nafte važniji od krvi“, zaključuje umetnik čija se replika trofeja, koja je proizvedena sa španskom  fudbalskom  publikacijom Libero, prodaje preko umetničke organizacije sa sedištem u Londonu „a/political“, a trebala bi da  bude izložena u njihovom prostoru u Kenningtonu 18. novembra na dan kada se održava finale prvenstva u Kataru.

Prihodom će biti  finansiran program naknade za radnike migrante. Molodkin je poznat po kritici kapitalizma u konceptualnim instalacijama i po korišćenju nafte u svojim radovima.

„Verujem da je FIFA već godinama službena mafijaška i kriminalna organizacija koja koristi fudbal  kao sredstvo za čišćenje svoje korupcije. Sve ikone i simboli stvoreni su kao instrumenti za manipulaciju ljudima“, izjavio je umetnik.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari