Andrić ima doslednost u objavljivanju - od srpskog do esperanta 1Foto: Una Miletić

„Svi umiremo samo jednom, a veliki ljudi po dva puta, jednom kad ih nestane sa lica zemlje, drugi put kada propadne njihova zadužbina.“

Mi se već 40 i više godina trudimo da Andrićeva zadužbina ne propadne, ali i da se njegova dela štampaju i u zemlji i u inostranstvu – istakla je Đukić Perišić, upravnica Zadužbine Ive Andrića danas na konferenciji za novinare na kojoj su sumirani ovogodišnji rezultata rada Zadužbine, koja nosi ime jednog srpskog i jugoslovenskog nobelovca.

Predsednik Upravnog odbora Zadužbine Ive Andrića akademik Miro Vuksanović kazao je da je sve što je vezano za Andrića od višeg interesa, od nacionalnog značaja, pa i ova kuća koja je po njegovoj želi osnovana još 1976. godine.

– Kada se govori o Andriću, treba više isticati da mi nemamo drugog pisca osim njega, koji je sedamdesetak godina prisutan u svetskoj književnosti – naglasio je Vuksanović konstatujući da, „iako se naši dobri pisci u pojedinim periodima objavljuju na stranim jezicima, samo Andrić ima doslednost“.

Prema njegovim rečima, Andrićevo delo se svake godine obnavlja i prevedeno je na pedesetak svetskih jezika.

– Ne samo u Zadužbini, već i u Akademiji nauka čuvaju se Andrićevi rukopisi. On je u Srpsku kraljevsku akademiju primljen kad je imao 34 godine, a njen član je bio sve do smrti i to je njegova matična kuća – ukazao je Vuksanović.

On je kazao da je Upravni odbor, tokom 2018, odobrio više od 60 izdanja Andrićevih dela u zemlji i inostranstvu, od toga 45 na srpskom i 24 odabrane autorizacije na stranim jezicima – turskom, bugarskom, rumunskom španskom, engleskom, japanskom, korejskom, italijanskom, esperanto, slovenačkom.

Kao ovogodišnju novinu, Vuksanović je pomenuo i to što su objavili Prvo kolo „Kritičko izdanje Dela Ive Andrića“ u pet knjiga.

– Objavili smo Kritičko izdanje pet knjiga pripovedaka, pripremljeno je pet knjiga – Drugo kolo, u kojima su pripovetke koje nisu ušle u prvo kolo. U tih 10 knjiga nalazi se pripovedački korpus Ive Andrića – istakao je Vuksanović i dodao da će 2019. biti pripremano Treće kolo KIDIA.

Na konferenciji je istaknuto i da je sa Institutom za slavistiku Univerziteta u Kelnu ostvarena saradnja na projektu Letnja škola tekstologije i prevođenja „Nobelovac i klasik Ivo Andrić“. Sveske Zadužbine Ive Andrića broj 35 objavljene su početkom oktobra, u časopisu su publikovani tekstovi u svim redovnim rubrikama. U sklopu obeležavanja 125 godina od rođenja pisca, u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti, u decembru prošle godine, održan je naučni skup o Andriću, a zbornik sa skupa Delo Ive Andrića, sa 42 teksta, koji je uredio akademik Miro Vuksanović, objavljen je ove godine.

Planovi za sledeću godinu

Pored Trećeg kola KIDIA, najavljuju se i Sveske „Zadužbine Ive Andrića za 2019. godinu“, koje će pored redovnih rubrika sadržati saopštenja sa Okruglog stola o Prvom kolu KIDIA. Novoustanovljeni Žiri održavaće redovne sastanke i razmatrati knjige pripovedaka objavljene 2018, da bi najkasnije u septembru doneo odluku o dobitniku Andrićeve nagrade, koja će biti dodeljena, tradicionalno, 10. oktobra, na Andrićev rođendan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari