Antička, ali pre svega - jugoslovenska drama 1Foto: Nikola Vukelić

Zvezdara teatar dobiće novu predstavu na svom repertoaru i to adaptaciju romana „Osama“ Vladimira Kecmanovića.

Komad pod nazivom „Osama – Kasaba u NJujorku“, čiju dramatizaciji potpisuju Kosta Peševski i Darko Bajić, koji je i reditelj ove predstave, biće premijerno izveden 4. aprila.

Kecmanović nije želeo da se meša u rad ekipe tokom dramatizacije romana, ali je, kako kaže, nakon odgledane probe zadovoljan postignutim. Tokom stvaranja svog romana nije planirao njegovo izvođenje na sceni, ipak ono što piše uvek zamišlja u slikama. Upravo su te slike bila i inspiracija Darku Bajiću da postavi ovu predstavu, iako je roman napisan u prvom licu.

– Ceo roman je u prvom licu, i na prvi pogled izgledalo je da ga je nemoguće dramatizovati. Ali nije bilo teško zbog „tečnih“, nimalo površnih dijaloga, velikih dramskih likova i odnosa. Na maestralan način pisac nas je sproveo kroz nekoliko decenija. Kada smo krenuli tim putem, došli smo do jedne antičke drame, ali pre svega do jedne jugoslovenske drame. Sve ono što smo negde proživeli i od čega još uvek imamo posledice nalazi se tu – ističe Bajić.

On dodaje da mi nismo jedini, kako to kaže Pekić, čije su godine pojeli skakavci, te da su u mnogim zemljama sveta upravo politika i ideologija dovele do toga da ljudi ne žive svoj život. – Zato su ovaj roman i predstava univerzalni – naglašava reditelj.

On objašnjava da je ova predstava, pre svega, priča o usamljenosti, ljudima koji se okupljaju u jednom njujorškom kafeu oko pripovedača, harizmatičnog barmena, te da je na momente urnebesno smešna, a negde lagano prerasta u tragediju. To je živopisna i ekspresivna priča o odrastanju, prijateljstvu, ljubavi i ratu.

– Ali u ovoj predstavi nećete videti gubitnike, već borce koji se bore za svoj cilj, emociju, slobodan prostor u kom žive. Osećaćete težinu, ali i radost, kao i jednu vrstu spasenja – kaže Bajić, koji se odlučio prevashodno za mladu ekipu glumaca, jer smatra da oni još uvek nisu pod aurom autocenzure, „zbog čega mogu da skrate ono vreme koje bi im pojeli skakavci“. Čak četvoro od šest članova glumačke ekipe su studenti. Na sceni pred publikom će biti: Jovan Jovanović, Iva Ilinčić, Branko Janković, Isidora Simijonović i Amar Ćorović, a ulogu pripovedača tumači Andrija Kuzmanović.

– Zanimljivo je da se ime mog junaka do kraja predstave ne izgovori, niti je toliko bitno. Siguran sam da smo napravili sa ovom predstavom upravo to – da nije bitno ni kako se zoveš, ni ko si, ni odakle si. Nacionalnost ili veroispovest… kada bismo ih stavili u neki drugi ili treći plan, živeli bismo mnogo lepše – naglašava glumac.

NJegov kolega Jovan Jovanović, dodaje da je ova mlada glumačka ekipa dobila priliku da ispriča jednu priču o vremenu o kome su toliko slušali, jer likovi koje igraju generacija su njihovih roditelja.

Prva repriza predstave „Osama – Kasaba u NJujorku“ je 5. aprila, a potom se igra 20. i 22. aprila.

Komičan ton u ratnoj drami

Kosta Peševski, koji je uz Darka Bajića uradio dramatizaciju, kaže da roman Vladimira Kecmanovića ima veliku širinu.

– Tu se stvorio jedan sužen prostor. Kako zapravo jedan roman koji sve obuhvata, i tu dramu likova i sukob, ali ima i puno pripovedanja, svesti u jedan dramski kanal. Način da to rešimo bio je upravo u tome da glavni lik, koji je pripovedač u jednom baru u NJujorku, ima izuzetnu vrstu predstave koju pravi za svoju publiku, svoje goste. Tu je negde ključ drame. U žanrovskom smislu morali smo da damo neki komični ton da ne bi otišlo u ratnu dramu, jer smo takvih sadržaja imali dovoljno u poslednjih 20 godina – zaključio je Peševski.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari