Antika fest: Umetnost sećanja 1Foto:J.B.K.

Od sinoć je kasnoantički lokalitet Feliks Romulijana kod Zaječara svoejvrsna pozornica jer se na njemu pod sloganom „Umetnost sećanja“ odvija trodnevni Antika fest.

Da ovo neće biti samo festival antičke drame, već niz kulturno – umetničkih događaja kojima je inspiracija antičko nasleđe potvrđuje i program inspirisanih antičkim nasleđem koji ukazuju na potencijale tog nasleđa.

Ovogodišnji Antika fest započeo je debatom : ,,Nove pozorišne prakse i antički tekst” uz učešće teatrologa Aleksandra Milosavljevića, kritičarke Ane Tasić, glumca Vlade Кeroševića i reditelja Nebojše Bradića, koja je bila sjajan uvod u zaječarsku premijeru „Žena iz Troje“.

Predstavu rađenu u koprodukciji Narodnog pozorišta Priština, Narodnog pozorišta Timočke Krajine „Zoran Radmilović“ i Dunav festa, u režiji Nebojše Bradića, publika na Romulijani nagradila je dugotrajnim aplauzom.

To nimalo ne čudi, budući da su „Žene iz Troje“ ovog leta bile odlično prihvaćene na četiri pozorišna festivala i do sada osvojile dve nagrade: Specijalnu nagradu za scenski govor na festivalu Novi tvrđava teatar u Čortanovcima i nagradu za najbolje korišćenu muziku na Nišvil džez teatarskom festivalu u Nišu.

– Adaptiranjem teksta, arhitekturom scene, kostimom i tretmanom muzike želimo da kažemo kako se radnja ove drame može događati svuda i u svakom vremenu. Ovo je priča o posledicama jednog nepotrebnog rata koji je srušio jednu kulturu, a drugoj naneo nenadoknadive gubitke. Predstava „Žene iz Troje“ je elegija nad sudbinom pobeđenih zbog uzaludno prolivene krvi, bol koji ne pripada samo poraženima već i pobednicima, optužba za neljudskost i neprirodnost rata, osuda destruktivnih nagona čije su žrtve humanost i čovekov razum. – objašnjava reditelj Nebojša Bradić. Osim Bradića koji je na osnovu Evripida i Sartra za scenu adaprirao jednu od najboljih antičkih tragedija u prevodu na srpski Danila Kiša, autorsku ekipu predstave čine kostimografkinja Marina Vukasović Medenica, kompozitor Zoran Erić a za scenski pokret i govor pobrinuli su se Vera Obradović i Vlado Kerošević. Prezadovoljan svim segmentima realizacije predstave i time što se antika ne deklamuje i što se ne čuje patetika u izvođenju antičke tragedije na sceni profesor glume i glumac Vlado Kerošević, zadužen za scenski govor u predstavi, ističe:

-Ja sam večeras čuo kako publika diše sa glumcima, baš zato što je izbegnuta patetika koja pravi distancu prema publici. – kaže Kerošević.

-Volim rad gospodina Bradića i estetiku koju pruža već godinama baveći se klasicima, što je njegov fah . On je na specifičan način doneo jednu antičku tragediju koja je shvatljiva današnjoj publici. Ističe glumac Fuad Tabudžić, dok književnik Saša Jelenković ocenjuje da ova predstava potvrđuje da je antička tragedija i te kako aktuelna u savremenom svetu.

-Predstava ‘’Trojanke’’ ne samo da nosi snažnu antiratnu poruku, ona je izuzetno rediteljsko ostvarenje Nebojše Bradića, scenski i glumački impresivno i precizno izvedeno. – ističe Jelenković.

U okviru Antika festa, na Romulijani sinoć je otvorena izložba slika „Nasleđe u delu Dragoslava Živkovića“, interesantnog zavičajnog slikara iz Knjaževca.Za večeras je predviđena promocija drame Henrika IbzenaCar i Galilejac u izdanju Akademske knjige iz Novog Sada i predstava Opsada i pad Konstantinopolja po tekstu Mihajla Kritovula u adaptaciji Gorana Markovića i u izvođenju Tihomira Stanića i Hora Centra za kulturu „Zoran Radmilović“. Antika fest se završava u petak promocijom knjige Staše Babić Metaarheologija i predstavom Odiseja po tekstu Homera u dramatizaciji Damira Mahmutovića i režiji Vlade Keroševića i izvođenju Akademije umjetnosti, Tuzla.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari