Američki tenor saksofonista Arči Šep, jedan od centralnih likova fri džez pokreta, poslednja je zvezda dodata na spisak učesnika glavnog programa 23. beogradskog džez festivala (BJF), za koji danas počinje prodaja karata, najavili su organizatori. Šep i sastav Dar Gnawa nastupiće u Sava centru 29.

Američki tenor saksofonista Arči Šep, jedan od centralnih likova fri džez pokreta, poslednja je zvezda dodata na spisak učesnika glavnog programa 23. beogradskog džez festivala (BJF), za koji danas počinje prodaja karata, najavili su organizatori. Šep i sastav Dar Gnawa nastupiće u Sava centru 29. oktobra, završne večeri BJF, uoči koncerta slavne pevačice Di Di Bridžvoter.
Dom omladine Beograda, organizator BJF, koji počinje 24. oktobra, istakao je da je Šep majstor neobuzdane improvizacije, prevodio je novu svest Afroamerikanaca, nezadovoljstvo socijalnom nepravdom i želju za otporom u turbulentne pasaže tenor saksofona, precizno oslikavajući okruženje jezikom nove muzike. Njegova karijera prožeta je zanimljivim istraživanjima (od čitanja poezije Džejmsa Boldvina i Malkoma Eks na ranim albumima, preko eksperimentisanja sa rudimentarnim formama gospela i bluza, do definitivnog povezivanja sa afričkim korenima, u susretu sa marokanskim ansamblom Dar Gnawa). Otkrivajući bliskost bluza i spirituala sa muzikom i poetikom arapskog sveta, kao i izazvan mogućnošću da svoj kvartet snabde ritmom tribalnog plesa, Šep grabi novu priliku da intrigira muzički svet, ali i da se sam dobro zabavi, istakli su organizatori BJF. Šep je, inače, iz Njujorka, a počeo je da svira džez još 60-ih, kao saksofonista, pijanista i pevač. Trenutno živi u Masačusetstu, gde predaje istoriju muzike na tamošnjem univerzitetu.
Kompleti karata za 23. BJG, po ceni od 3.000 dinara (u komplet ulaze karte za najbolja mesta u sali, odnosno pojedinačne karte po najskupljim cenama), kao i pojedinačne karte za sve dane po cenama od 600 do 1.500 dinara, mogu se kupiti od danas na Blagajni Doma omladine Beograda (hol DOB, ulaz iz Makedonske 22). Pojedinačne karte mogu se kupiti i na blagajnama dvorana u kojima će biti održani koncerti BJF – Domu sindikata, Kolarčevoj zadužbini i Sava centru. Na BJF, koji je obnovljen 2005. posle 15-godišnje pauze, a osnovan je još 1971. kao filijala čuvenog Njuport džez festivala, nastupiće od 24. do 29. oktobra u više prostora muzičari iz deset zemalja, pod sloganom „Striktno džez“. Nastupiće umetnici iz SAD, Malija, Italije, Austrije, Portugala, Švedske, Izraela, Francuske, Velsa i Srbije, a glavni program biće posvećen evropskom džezu, sećanju na nedavno preminulog Džoa Zavinula, klavirskoj umetnosti, modernom i afričkom džezu. Među zvezdama BJF su i pevačica Marija Žoao, pijanisti Bred Meldou i Bobo Stenson i novi heroji žanra Ravi Koltrejn i Aviši Koen, a nastupiće i domaće snage džeza Vasil Hadžimanov bend i Marko Đorđević i Sveti. BJF će otvoriti 24. oktobra u Pozorištu na Terazijama italijanski klarinetista, saksofonista i kompozitor Đanluiđi Trovezi, a prve večeri nastupiće i austrijski sastav Saxofour, koji predvodi Volfgang Pušing, profesor na Bečkom univerzitetu za muziku i osnivački član Vienna Art Orchestra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari