projekat najuspešnijeg vojvođanskog muzičkog autora na međunarodnoj sceni, Borisa Kovača i nejgovog La Campanella Osrchestra, u okviru Internaionalnog Danube Music festivala, večeras od 20 sati u novosadskoj Sinagogi. Produkcija festivala Good and Bad News iz Brisela, izvršna produkcija Muzička omladina Novog Sada.

projekat najuspešnijeg vojvođanskog muzičkog autora na međunarodnoj sceni, Borisa Kovača i nejgovog La Campanella Osrchestra, u okviru Internaionalnog Danube Music festivala, večeras od 20 sati u novosadskoj Sinagogi. Produkcija festivala Good and Bad News iz Brisela, izvršna produkcija Muzička omladina Novog Sada.
NAJPOSEĆENIJI VEB PORTAL U PODUNAVSKOM REGIONU SD CAFE – (www. sdcafe.co.yu), slavi svoj treći rođendan, rošendanskom žurkom 3. aprila u Smederevu, u Caffe klubu Red J. od 18 sati. SD Cafe je sajt posvećen prvenstveno mladim (i onima koji se tako osećaju), kreativnim ljudima, koji svojim idejama mogu nešto da promene. Iza SD Cafea stoji grupa mladih ljudi koji rade na zbližavanju i povezivanju osoba sličnih interesovanja. Na SD Cafeu se mogu naći svakodnevno najnovije vesti iz ovog regiona, pregršt servisnih informacija, veliki izbor fotografija, intervjui sa poznatim ličnostima i reportaže sa kulturnih, sportskih i drugih manifestacija. Forum SD Cafea je najveći adut ovog sajta, sa dnevnom posećenošću koja premašuje 500 individualnih poseta.
12. REVIJA DEČJEG STVARALAŠTVA – dece Novog Beograda, večeras od 18 sati u Plavoj dvorani Sava centra.
44. DISOVO PROLEĆE – Gostovanje poznatog književnika za decu Slobodana Stanišića iz Beograda u osnovnim školama čačanske opštine (Zablaće, Slatina, Atenica, Bresnica, Mrčajevci, Preljina, Čačak), 2. i 3. aprila.
54. BEOGRADSKI FESTIVAL DOKUMENTARNOG I KRATKOMETRAŽNOG FILMA – od 30. marta do 4. aprila u Beogradu. Dom sindikata, projekcije od 13, 15.30, 18 i 20.30 sati; Dvorana Kulturnog centra Beograda, projekcije od 11, 13.30, 16, 18.30 i 21 sat.
PROJEKCIJA FILMA – „Gorillas in the Mist/Gorile u magli“ (1988) sa Sigurni Viver u glavnoj ulozi (150 minuta), danas u 17 sati u Američkom kutku (Sala na prvom spratu beogradskog Doma omladine – DOB).
KINO KLINIKA – ponedeljkom od 19 sati u novosadskoj ART klinici LED Arta (urednik Filip Markovinović), večeras: Filmska lektira „Nanuk sa severa“ Roberta Dž. Flaertija (1922, 78 minuta).
DODELA NAGRADE – „Lazar Komarčić“ za najbolji roman 2005. i najbolji prevod 2006. godine, večeras od 19 sati u Sali na prvom spratu DOB. Učestvuju Mirjana Novaković (roman) i Ružica Rosić (prevod), dobitnice nagrada i Vladimir Lazović i Miodrag Milovanović, moderatori.
NOVIJA SRPSKA POLITIČKA ISTORIJA – predstavljanje knjige Momčila Subotića, večeras od 19 sati u Domu kulture Studenstki grad: govore Petar Milosavljević, Veselin Đuretić i autor.
NOVA KNJIGA – „Detinjstvo kao mit“ Gordane Maletić, o životu i književnom radu Voje Marjanovića (Libro Company, Kraljevo), biće predstavljena večeras od 19 sati u beogradskom Međunarodnom kulturnom centru = YUBIN. Govore Milutin Đuričković, Voja Marjanović, autorka i gosti, moderator je Ljiljana M. Simić.
PREDAVANJE I RAZGOVOR O KNJIZI – u Maloj sali kolarčeve zadužbine: O „Stranim direktnim investicijama u Srbiji“ prof. dr Oskar Kovač, od 18 sati, u saradnji sa Naučnim društvom Srbije; O knjizi Džozefa R. de Žardena „Ekološka etika“ od 19.30 sati: dr Dušan Pajin, dr Vid Vukasović, mr Aleksandar Dobrijević i priređivač edicije dr Jovan Babić.
IZLOŽBA STEVANA CVEJIĆA U ŠABAČKOM POZORIŠTU
U foajeu Šabačkog pozorišta, uz bogat program i uzuzetnu posećenost, u petak je otvorena izložba slika Stevana Cvejića Purce pod nazivom „Gluvarenje“. Izloženo je 25 slika, svojevrsnih kolor crteža na dasci i papiru, uglavnom posvećene ženi kao simbolu ljubavi, lepote, majčinstva, snage i otkrovenja ljudskog bića. Takođe su izložene i radovi koji na poseban način izražavaju slikarevu ljubav prema rodnom gradu zbog koga se vratio i sa studija slikarstva u Firenci. Ovim je poznati šabački slikar i boem obeležio pola veka umetničnog stvaranja. Dobio je više nagrada, a pored ostalih i nagradu Unicefa u Ženevi i „Đorđe Andrejević Kun“, 1972. godine. Uz brojne grupne izložbe imao je i sedam samostalnih.
ŽENSKA RUKA NA DELU U MAJDANPEKU
Osoben po mnogo čemu, Majdanpek svoju specifičnost pokazuje i na umetničkom polju. To će ovih aprilskih dana biti i te kako primetno kroz postavku izložbe „Žene slikari“, koja je u dane vikenda, za petogodišnjicu organizovanja, okupila bezmalo 200 učesnica. Kad je postavka „Žene slikari“ 2003. priređivana prvi put, kako to kažu idejni tvorci ove manifestacije, „za svoju dušu“ tridesetak radova izlagalo je 14 učesnica, dok je za radove pristigle po konkursu 5. saziva „Žena slikara“, izložbeni prostor majdanpečekog Doma omladine bio pretesan. „U ovom trenutku izložba je verovatno najveća na Balkanu po broju učesnica i izloženih radova“, rekao je na otvaranju Zoran Mitrović, v.d. direktora Centra za kulturu Majdanpek, koji zajedno sa Udruženjem za Majdanpek, pola decenije unazad osmišljava i u delo uspešno sprovodi ovu manifestaciju. Ova je izložba prešla put od lokalne priredbe do najznačajnijeg okupljanja umetnica u Srbiji, možda i šire, smatra Ljiljana Stevanović iz Udruženja za Majdanpek, što ilustruju i podaci da ovde izlaže 186 umetnica iz 43 mesta Srbije, predstavljajući se sa 335 svojih dela. Na petim „Ženama slikarima“, zastupljene su različite tehnike, a osim slika, akvarela, grafika, crteža ima i skulptura. Svečanosti otvaranja prisustvovale su brojne umetnice, kao i gosti sa strane. Postavka će u Domu omladine Majdanpek moći da se vidi narednih desetak dana.
„MY LIFE IN THE BUSH OF MEMORIES“ ANONIMNOG AUTORA IZ BEOGRADA
Fotografije i slajdovi anonimnog autora iz Beograda „My life in the bush of memories“, biće predstavljeni od večeras u 19 sati do 6. aprila u beogradskoj Galeriji O3one. „My life in the bush of memories“ je izložba o prošlom vremenu i mogućnosti ulaženja u fotografije. To su ponekad filmski kadrovi koji svojom atmosferom i nepopunjenošću uvlače posmatrača unutra. To što je jedan beogradski arhitekta beležio prevazilazi privatno i zalazi u sferu umetnosti i metafizike.
„TRAGOVI U DUŠI“ U POGONU DOB
Izložba slika „Tragovi u duši“, pacijenata zatvorske bolnice u Beogradu, koja se otvara danas u podne u Pogonu beogradskog Doma omladine, moćiće u tom prostoru da se pogleda do 5. aprila. Postavku otvara ambasador Velike Britanije u Beogradu, Stiven Vordsvort. Kulturni Front, u saradnji sa Specijalnom zatvorskom bolnicom u Beogradu, ambasadom Velike Britanije i DOB, organizuje po treći put humanitarnu izložbu, sada pod nazivom „Tragovi u duši“. Izložbom će biti predstavljeni radovi iz različitih oblasti umetnosti rađeni u periodu od sedamdesetih godina do danas. Kolekcija je nastala u okviru okupaciono-radne terapije, koja kao deo rehabilitacije i resocijalizacije štićenika bolnice funkcioniše još od 1970. Njena svrha u lečenju psihijatrijskih oboljenja i bolesti zavisnosti je da kod pacijenta razvije one oblike stavova i ponašanja koji će mu omogućiti da živi što je moguće kvalitetnijim, korisnijim i zadovoljnijim životom. Izložbom će se sigurno, makar na tren, skrenuti pažnja javnosti na teške uslove života i rada u ovoj ustanovi, a sredstvima prikupljenim od donatora i od prodatih radova pacijenata, omogućiće se njihovo bolje lečenje, uslovi života a samim tim i malo veća prava na normalan život. Tokom trajanja izložbe u DOB će biti organizovano javno prikupljanje knjiga za biblioteku bolnice. Pozivaju se svi koji žele da učestvuju u ovoj humanitarnoj akciji, a u mogućnosti su, da donesu knjige u Pogon DOB, od 2. do 6. aprila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari