Asteriks na novčiću od dva evra u Francuskoj za svoj 60. rođendan 1Foto: EPA/STRINGER

Francuska slavi 60. rođendan Asteriksa sa cirkulirajućim komemorativnim novčićem od dva evra.

Stvoren 1959. od strane pisca Renea Gosinija i čuvenog crtača Alberta Uderza, Asteriks je lik koji predstavlja Francuze sa svojom pameću i oštrinom kroz svoj galski identitet. Već 60 godina on je prava ikona francuske kulture, a odnedavno se njegov lik nalazi na novčiću od dva evra.

Na licu novčića nalazi se Asteriks u profilu i nosi svoj čuveni šlem sa krilima. Okružen je lovorikama i rimskim ciframa koje se odnose na njegov 60. rođendan. Na vrhu je upisano njegovo ime, a ispod toga RF što se odnosi na zemlju izdavanja novčića – Republika Francuska.

Ukupno je 310.000 novčića izdato od kojih su neki kolekcionarska izdanja, specijalno obrađeni i posebno zapakovani, piše portal Stripblog.in.rs.

Od svog debitovanja na strip sceni, Asteriks je prevođen na skoro sve jezike Evrope sa velikim uspehom. Njegov ugled jak je u Nemačkoj kao i u Francuskoj, a takođe je jako dobro prihvaćen u zemljama kao što su: Španija, Velika Britanija, Holandija, Portugal, Italija kao i u Skandinavskim zemljama, u kojima je popularan dugi niz godina.

Osim što je ikona Francuske, Asteriks je postao i velika figura evropske umetnosti. Pored umetničkog značaja, ono što je posebno doprinelo njegovoj velikoj popularnosti je prikazivanje savremenog društva kroz humor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari