asteriks i obeliksFoto: EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON

Avanture Asteriksa i Obeliksa su nešto na čemu su odrastale generacije, a sada je poznato i ko će biti novi lik u 40. broju ovog serijala.

U 40. broju, koji izlazi 26. oktobra, Asteriksov neprijatelj je guru filozof, zagovornik „pozitivnog razmišljanja“, koji se zove Isivertuus, prenosi Index.hr.

Nova epizoda zvaće se Bela perunika (L’ Iris Blanc), imaće 48 stranica i biće objavljena istovremeno na 20 jezika, u više od pet miliona primeraka.

To je šesti strip Didijea Konrada, koji je preuzeo serijal 2013. nakon penzionisanja jednog od dvojice autora Asteriksa, Albera Uderca. Asistirao je u projektu autora Fabkara koji je postigao velik uspjeh.

Na konferenciji za novinare u sedištu izdavačke kuće Hachette Livre u Vanvesu, nedaleko od Pariza, autori su objasnili da će se radnja vrteti oko Tuliusa Isivertuusa, doktora Julija Cesara, koji je uz to filozof, a koji je došao motisirati obeshrabrene vojnike oko sela „nepobedivih Gala“.

Asteriksov neprijatelj u 40. broju čuvenog stripa je guru koji promoviše pozitivno razmišljanje 1
Foto: JULIEN DE ROSA / AFP / Profimedia

„Bela perunika je škola. Inspirisao se jednim grčkim filozofom u kreiranju svoje metode“, rekao je Fabkaro.

Isivertuus će ne samo osokoliti rimske vojnike, nego i iskoristiti podele u galskom selu.

Njegova nova filozofija, koja zagovara blagost, vegetarijanstvo i meditaciju, pronaći će svoje pristalice, poput supruge starešine sela Petunije, ali i svoje protivnike poput skeptika Asteriksa.

Konrad je prvo taj lik zamislio kao prilično mladog muškarca. No izbor je zajedno sa scenaristom i urednikom naposletku pao na zrelog čoveka sede kose srednje dužine.

Asteriks izlazi svake dve godine i to je veliki književni događaj.

„Asteriks ide da ne može bolje“, rekla je glavna direktorka izdavačke kuće Isabel Manjak.

Istaknula je da je prošle godine Asteriksov park severno od Pariza posetilo više od 2,8 miliona ljudi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari