Aukcija za "Cvijetu Zuzorić" 1Foto: FoNET / ULUS

Udruženje likovnih umetnika Srbije u okviru akcije sređivanja Umetničkog paviljona „Cvijeta Zuzorić“, organizuje aukcijsku izložbu umetničkih dela koja su se tokom sedam prethodnih decenija iz različitih razloga i namera skladištila u podrumskim prostorijama Paviljona, saopšteno je danas.

Sva sredstva od prodaje namenjena su saniranju dotrajale infrastrukture Paviljona i njegovom osposobljavanju za dalje bolje funkcionisanje.

Radovi se mogu razgledati na izložbenoj postavci „Iz Cvijetinih skrivenih odaja“ u Umetničkom paviljonu Cvijeta Zuzorić do 22. aprila.

Na izložbi je predstavljeno  više od 260 radova iz depoa , a osim uvida u ta dela, koja posle više decenija izlaze na svetlost dana, posetioci imaju priliku i da povoljno dođu u posed nekog od njih i time pomognu neophodno saniranje “Cvijete”.

Kako podseća  SEEcult. org aukcijska izloba neželjenih radova “Iz Cvijetinih skrivenih odaja” organizovana je u okviru akcije sređivanja Paviljona “Cvijeta Zuzorić”, koji još čeka da nadležni započnu obećanu kompletnu rekonstrukciju tog ULUS-ovog radnog i izložbenog prostora na Kalemegdanu.

Reč je o neklasifikovanim radovima koji su tokom prethodnih sedam decenija iz različitih razloga i namera skladištena u podrumskim prostorijama “Cvijete”.

ULUS je u avgustu 2020. godine usvojilo Pravilnik o napuštenim delima, nakon čega je putem svih kanala komunikacije upućen poziv umetnicima i njihovim naslednicima da preuzmu ostavljene radove.

Veliki broj njih je kroz te akcije i preuzet, ali je preostalo više od 300 neklasifikovanih dela koji nisu deo značajnih ULUS-ovih kolekcija (kao što je npr. Fond mladih ili Ratni atelje).

Da bi se sprečilo njihovo dalje degradiranje u veoma lošim uslovima i omogućilo saniranje prostora ULUS-a, odlučeno je da se jedan deo opredeli za udomljavanje putem aukcijske prodaje. Na taj način ovi radovi bi dobili svoj novi život i smisao postojanja, a ULUS mogućnost da obezbedi bolje uslove za rad.

“Cvijeta Zuzorić, dubrovačka pesnikinja i velika podržavateljica umetnosti, u doba svoje posrnule slave poslednje utočište našla je na Kalemegdanskom grebenu, gde je tokom godina začaravala umetnike da svoja dela zaboravljaju u skrivenim odajama svoga oronulog Paviljona. Ostvarujući svoju milenijsku misiju i slaveći umetnost dostupnu svima, Cvijeta je odlučila da se otrgne likovanju nad opštom društvenom apatijom i svečano otvori sadržaj svojih dugo srivenanih odaja za najširu javnost! Ne propustite jedinstvenu priliku da vidite ove unikatne primerke koji nakon više decenija izlaze iz prašine i paučine da bi ih obasjala svetlost dana, a možda i dođete u posed nekog od njih po skandalozno niskoj ceni. Takva je naša Cvijeta”, poručio je ULUS.

Radove je moguće razgledati na aukcijskoj postavci do 22. aprila, kada će u 13 časova biti održana aukcija izabranih radova.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari