Autorsko vođenje kroz "Devedesete: Rečnik migracija": Rupe ili kada nismo bili svrstani 1Foto:Promo

U subotu, 22. februara, u 13 časova u Muzeju Jugoslavije (zgrada Muzeja 25. maj) biće organizovano jedno od poslednjih autorskih vođenja kroz izložbu „Devedesete: Rečnik migracija“.

Autorkama i kustoskinjama Simoni Ognjanović i Ani Panić pridružiće se dramaturškinja predstave „Rupe ili kada nismo bili svrstani“ Ivana Momčilović, kao i neki od učesnika predstave, tzv. „nevidljivi“ – izbegli iz ratom zahvaćenih područja tokom devedesetih, raseljeni, nekadašnja vojna lica, Romi, koji su u pomenutom komadu igrali sami sebe. 

Na izložbi „Devedesete: Rečnik migracija“ učestvuje više od trideset savremenih umetnika, umetnica i umetničkih i aktivističkih kolektiva, koji se bave problemom migracija stanovništva u Srbiju i iz Srbije tokom pomenute decenije.

U okviru autorskog vođenja kroz izložbu ove subote, posebna pažnja biće posvećena predstavi „Rupe ili kada nismo bili svrstani“, čija je dokumentacija deo pomenute izložbe, a dramaturškinja Ivana Momčilović, učesnici predstave LJiljana Mitrović i Orhan Saiti, kao i LJubivoje Tadić, glumac i upravnik Narodnog pozorišta u Beogradu (2005–2009), kao i pozorišni kritičar Goran Cvetković, bliže će predstaviti publici sam projekat.  

Predstava „Rupe ili kada nismo bili svrstani“, dramaturškinje Ivane Momčilović i reditelja Lorana Vansona, nastala je u koprodukciji Narodnog pozorišta u Beogradu (2004/2005) sa Kraljevskim flamanskim teatrom i Nacionalnim teatrom valonsko-briselske zajednice. Okupila je zajedno na sceni marginalozovane, tzv. „nevidljive“ (izbrisane, isključene iz političkog i ekonomskog konteksta) – izbegle iz ratom zahvaćenih područja tokom devedesetih godina, raseljene, nekadašnja vojna lica, Rome…kao i profesionalne glumce i glumice, plesačice, muzičare i muzičarke, sa idejom da ukaže, sa scena nacionalnih teatara iz Beograda i Brisela, na njihove probleme, da njihove priče učini – vidnjivim.

Svako od posetilaca vođenja dobiće besplatnu ulaznicu za sve muzjeske objekte (preuzimanje se vrši u objektu K25, levo od Muzeja 25. maj).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari