Balkan Trafik oduševio Belgijance 1

Posle dvanaest velikih uspeha, u briselskom Pale de Bozar će se po trinaesti put održati Balkan Trafik – Festival balkanske kulture.

Na njemu učestvuje do 28. aprila preko dve stotine umetnika iz Srbije, Kosova, Hrvatske, Makedonije, Bosne, Grčke, Mađarske, Bugarske, Rumunije, Albanije… Na programu su muzika, igra, radionice, filmovi, književne večeri, pozorišne predstave i degustacija kulinarskih specijaliteta i vina sa Balkana.

Organizatori iz briselske asocijacije „1001 valises“ (1001 kofer) tvrde da je ovo jedinstven festival u Evropi, a da im je cilj da povežu ljude i upoznaju ih sa istorijom, tradicijom i kulturom ovog dela Evrope. To je interkulturalni festival, koji se zasniva na razmeni i razumevanju.

Muzička događanja su kao i prethodnih godina u centru pažnje. Pored mnogih muzičara, među kojima je i belgijski multiinstrumentalista Ča Limberger sa svojim manuš bendom Tatavla, nastupaju i grupe sa džipsi muzikom, hip-hopom, tehno muzikom i poznatim DJ-evima. Među njima su: DJ Odilon, Elinel, Frenkie, Gloria Boateng, Le D Markson, Nephtys, Primitiv, Seven…

Vasil Hadžimanov nastupio je svojim bendom 25. aprila na besplatnom koncertu, koji će istovremeno biti i promocija njegovog sedmog albuma „Line in Sand“, izdatog u januaru ove godine. Koncert izaziva veliko interesovanje, jer se Hadžimanov smatra jednim od najvažnijih muzičara sa jugoistoka Evrope. On u svojim kompozicijama s velikim umećem meša džez i fank sa tradicionalnim melosom.

Filmovi i pozorište su isto tako značajan deo Balkan Trafika. Između ostalih, biće prikazan i dokumentarni film „Teret“, reditelja Ognjena Glavonića, inspirisan istinitom pričom, koja se dešava 1999. za vreme NATO bombardovanja. Glavna ličnost je vozač kamiona, koji sa Kosova prevozi tajanstveni teret za Beograd… Pozorišna predstava „Exit“, reditelja Arpada Šilinga u izvođenju mađarsko-srpsko-rumunske trupe bio je na programu 24. aprila. Ovde se radi o grupi emigranata zatvorenih u jednoj napuštenoj zgradi u Engleskoj gde raspravljaju o osećanju koje se stvara kada čovek sve napusti, a zauzvrat ne dobije ništa. Ova postava je veoma interesantna, jer glumci potpuno improvizuju scene koje su dobili od reditelja.

Književno veče pod nazivom My Youth Yugoslavia organizovao je veliki belgijski poznavalac Balkana Peter Vermerš. On je pozvao četiri poznata pisca iz Srbije, Bosne, Slovenije i Hrvatske, koji su svi rođeni u Jugoslaviji i koji su bili svedoci raspada zemlje u kojoj su odrasli. Među njima su Jelena Lengold, Faruk Šehić, Suzana Tratnik i Lada Žigo. Oni će učestvovati u debati o tome kako su ova strašna događanja uticala na njihovu književnu inspiraciju.

Poslednjeg dana, na briselskom najčuvenijem trgu, Grand Place će biti izveden veliki folklorni spektakl pod nazivom „Balkansko oro“ sa igračima iz Rumunije, Albanije i Bugarske.

Osnovna ideja ovog festivala je upoznavanje posetilaca s kulturnim nasleđem Balkana, nedovoljno poznatim u Zapadnoj Evropi. Balkan Trafik je otvorio jednu potpuno novu dimenziju u poimanju ovog dela Evrope, a veliki broj posetilaca, koji se povećava iz godine u godinu, pokazuje koliko je ova ideja originalna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari