Beldoks: Film "Na crnoj listi" će, ipak, biti prikazan 1Foto: plakat

Međunarodni festival dokumentarnog filma „Beldoks“ (Beldocs) saopštio je da će pubilika u dvorani Sinepleksa Ušće u Beogradu moći da pogleda film „Na crnoj listi“, čija je projekcija, prethodno planirana u Art bioskopu Kolarac, bez zvaničnog obrazloženja otkazana.

Organizatori festivala su podsetili da je taj film, autora Sare Marković i Nikole Dragovića, već imao premeštenu projekciju, nakon što je prošle nedelje zatvorena Dvorana Kulturnog centra po nalogu protivpožarne inspekcije, kada je deo programa festivala izmešten u alternativne prostore.

Film na „Na crnoj listi“, koji se nalazi u takmičarskom programu festivala, dokumentarac je o pripadnicima kineske meditacijske prakse „Falun Gong“ i njihovom progonu i hapšenju u Beogradu 2014. godine tokom ekonomskog samita Kine i zemalja centralne i istočne Evrope, koji oslikava ono što se dešava kada se finansijski interesi stave ispred ljudskih prava, naveli su organizatori.

Film će danas biti prikazan u 19 sati u dvorani Sinepleksa Ušće i novosadskom bioskopu Arena Sinepleks u 20.30, a dodatne projekcije će se održati 10. maja u 19 sati u Sinepleks Ušću, kao i 14. maja u 19 sati u bioskopu Centra za kulturu „Vlada Divljan“ u Beogradu.

Organizatori festivala su istakli da ne veruju u zabrane, cenzuru i ograničavanja slobode govora, odnosno da veruje u pravo svakog umetnika da izrazi svj stav i da tek nakon toga može početi dijalog.

Na festivalu „Beldoks“, koji je otvoren u sredu uveče, publika će do 15. maja moći da vidi više od 100 premijera savremenog dokumentarnog filma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari