Beogradski džez festival od 25. do 29. oktobra 1Foto: Beoinfo

Povodom 34. Beogradskog džez festivala, koji će biti održan od 25. do 29. oktobra, danas je u Starom dvoru održana konferencija za medije.

Zamenica predsednika Skupštine Beograda Andrea Radulović najavila je početak festivala pod sloganom „Bez granica” i izrazila uverenje da će se i ove godine tražiti karta više.  

Prošlogodišnji Beogradskog džez festivala bio je umetnički najsmeliji od obnove festivala 2005. godine. U Beogradu su se okupili najznačajniji i najinovativniji savremeni džezeri. Ove godine festival pod sloganom „Bez granica” nagoveštava da će umetnici prikazati raznolikost i da će za njih sve biti bezgranično. Novo izdanje Beogradskog džez festivala nudi reprezentaciju najintrigantnijih umetnika sa internacionalne i domaće scene. Na festivalu koji će trajati pet dana nastupiće preko 20 sastava iz celog sveta, koji na najbolji način predstavljaju džez modernog vremena. U večernjim terminima publika će moći da čuje najbolje izvođače iz SAD-a, Italije, Nemačke, Južne Koreje, Finske, Mađarske, Kube, Španije, Izraela i drugih zemalja, ali i domaće džezere, među kojima je bend „Fiš in oil”, predvodnike savremenog zvuka u našoj zemlji – rekla je Andrea Radulović. 

Zamenica predsednika Skupštine grada istakla je da se Odbor festivala svake godine trudi da dovođenjem velikih imena program učini što kvalitetnijim i edukativnijim. 

Svake godine festival donosi inovacije, uz povećanje broja ljudi koji slušaju ovaj muzički pravac. Nadam se da će i ove godine publika prepoznati značaj ovog događaja i da će uživati u svemu što džez stvara. Očekujem da će se tražiti karta više jer je to onda potvrda da radimo nešto kvalitetno, kao i da brinemo o kulturnim vrednostima koje poseduje Beograd – zaključila je Andrea Radulović. 

Vršilac dužnosti sekretara za kulturu Ivan Karl podsetio je na početke Beogradskog džez festivala 1971. godine, ali i na činjenicu da je ovo jedna od 11 manifestacija od posebnog značaja za Grad Beograd. 

Izuzetno je dobro što grad prepoznaje važnost ovog događaja, ali i samog džeza za kulturni i muzički život našeg grada i Srbije. Želim da iskoristim ovu priliku i da zahvalim zameniku gradonačelnika Goranu Vesiću na besprekornom predsedavanju Odboru festivala, što je, između ostalog, dalo veliki doprinos povećanju broja posetilaca sa 6.000 na 19.000, koliko je bilo prošle godine. To je sve rezultat odličnog rada Odbora festivala, velikog truda zaposlenih u Domu omladine, kao i rada tokom čitave godine.  Program je bogat i Beogradski džez festival, uprkos finansijskoj pomoći grada i republike, odlično tržišno posluje i zarađuje – rekao je Karl. 

Vršilac dužnosti direktora Doma omladine Nenad Dragović zahvalio je Gradu Beogradu, Sekretarijatu za kulturu, Ministarstvu kulture i informisanja Republike Srbije, Turističkoj organizaciji Beograda i Turističkoj organizaciju Srbije, kao i ambasadama i stranim kulturnim centrima koji podržavaju ovu manifestaciju. 

Ataše za kulturu Ambasade SAD u Srbiji Majkl Bruk istakao je da džez predstavlja slobodu izraza, inovaciju i progres, što su, kako je rekao, neophodni činioci svakog uspešnog društva. On je dodao da je Amabasada SAD ponosna što je deo Beogradskog džez festivala od samog početka, kao i da će publika ove godine imati priliku da pozdravi mnoge vrhunske izvođače iz čitavog sveta. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari