Beogradski džez festival od 26. do 31 oktobra 1Foto: Pixabay/Schuetz-mediendesign

Jubilarni 50. Beogradski džez festival biće održan od 26. do 31. oktobra, a predstaviće 25 sastava, odnosno više od 100 muzičara iz 17 zemalja, najavio je danas zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

Vesić, koji je i predsednik Organizacionog odbora festivala, rekao je da će zbog jubileja manifestacija trajati sedam dana uz posebno gostovanje u Novom Sadu, preneo je Beoinfo.

On je naveo da će publika moći da uživa u najboljem savremenom džezu iz čitavog sveta i više od 100 muzičara iz Evrope, Severne Amerike i Azije, među kojima i najtalentovaniji mladi autori srpske džez scene.

Slogan festivala „Džez plamen”, po rečima Vesića u skladu je „sa jedinstvenom godišnjicom kakvom se ne mogu pohvaliti ni mnogo bogatije sredine“.

Najavio je da iz Njujorka dolazi najčuvenija kompozitorka savremenog džeza Marija Šnajder, praćena najboljim mladim, nemačkim big bendom „Subway Jazz Orchestra“.

Prema njegovim rečima, gostovaće i azerbejdžanska pijanistkinja Aziza Mustafa Zadeh sa svojim trijom, a festival će otvoriti novosadski „Majamisty Trio“ sa specijalnim gostom Urlihom Drehslerom.

Dodao je da iz SAD dolaze trubač Teo Kroker i pijanista Bred Mehldau kao i istaknuta imena evropske džez scene – „Rymden“ iz Švedske i „Markus Stockhausen Group“ iz Nemačke.

„Ako me neko pita da li će Beograd održati svoj džez festival jer se ne zna kakve će epidemiološke mere biti na snazi, moj odgovor je – biće džez festivala“, rekao je Vesić.

On je podsetio da je prošle jeseni Beogradski džez festival jedini u Evropi imao živo izdanje, i da će tako biti i ove godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari