Berlinale će 10. februara otvoriti film Fransoa Ozona 1Foto: EPA-EFE/CLEMENS BILAN

Ovogodišnje, 72. izdanje Međunarodnog filmskog festivala u Berlinu (Berlinale) otvoriće 10. februara film „Peter von Kant“ francuskog reditelja Fransoa Ozona (Francois) u kojem glumi Izabel Adjani (Isabelle), saopštili su večeras organizatori.

„Posebno smo srećni što možemo ponovo da poželimo dobrodošlicu Fransoa Ozonu i da njegovim filmom otvorimo“ festival, naveli su organizatori festivala, koji će biti održan od 10. do 16. februara.

Žirijem najvećeg evropskog filmskog festivala posle Kana i Venecije predsedavaće američki reditelj Najt Šjamalan (Night Shyamalan).

Festival će ove godine biti održan uglavnom sa fizičkim prisustvom zvanica, dok je prošlogodišnje izdanje bilo onlajn zbog epidemije korona virusa.

Zlatnog medveda je prošle godine dobio film „Baksuzno bubanje ili bezumni pornić“ (Bad Luck Banging or Looney Porn) rumunskog reditelja Radua Žude (Jude).

Medjunarodni filmski festival u Berlinu je osnovan 1951. a od 1978. godine redovno se održava svake godine i to u februaru.

Na festivalu u Berlinu dodeljuju se nagrade Zlatni medved za najbolji film, Gran pri žirija, kao i Srebrni medvedi za najboljeg reditelja, glumca, glumicu, scenario i filmsku muziku. Od 1992. na tom festivalu se dodeljuje nagrada Tedi za film koji se bavi tematikom LGBT populacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari