Ove godine bez Nobelove nagrade za književnost 1Foto: Wikipedia

Nobelova nagrada za književnost neće biti dodeljena ove godine zbog skandala u vezi sa optužbama za seksualno uznemiravanje u vrhu Švedske akademije, zbog čega je više članova napustilo ovu instituciju, saopštila je Nobelova fondacija.

Fondacija je u saopštenju izrazila nameru da ovogodišnju Nobelovu nagrada za književnost dodeli naredne godine, zajedno sa nagradom za 2019. godinu. Datum dodele ovogodišnje nagrade još nije objavljen, mada se ta nagrada uvek dodeljuje u prvoj polovini oktobra. Pomenuti skandal, kako se navodi neće uticati na dodelu Nobelove nagrade za druge kategorije.

„Nobelova fondacija pretpostavlja da će Švedska akademija uložiti sve svoje napore u zadatak da povrati svoj kredibilitet kao nagrađivačka institucija i da će Akademija izvestiti o konkretnim akcijama koje se preduzimaju. Takođe pretpostavljamo da svi članovi Akademije shvataju da i obimne reformske napore i njena buduća organizaciona struktura moraju biti okarakterisane većom otvorenost prema spoljnjem svetu“, navedeno je između ostalog u saopštenju.
Podsetimo, šest od 18 članova Akademije podnelo je ostavke posle ovih navoda, koji se pojavili krajem prošle godine, dok još dva člana ne učestvuju u radu Akademije iz drugih razloga. Poslednji put dodela nagrade za književnost otkazana 1943. godine, u zenitu Drugog svetskog rata.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari