Bez pobune nema umetnosti 1Foto: Ranka Radovanović

Pobuna je reč koja objedinjuje sve što radim, a takođe i bavljenje večnim temama koje su oduvek prisutne u istoriji umetnosti.

Moja muzika je toliko eklektična da ne bih ni pokušavao da je svrstam u neki pravac. Inspirisana je avangardnim džezom, filmskom muzikom, šlagerima, pankom, rokenrolom…  Sa druge strane, moje slikarstvo je prilično stilski ujednačeno i to je pokušaj da se koristeći klasične slikarske tehnike stvara savremena umetnost – tako Bratislav Radovanović, slikar i gitarista, frontmen benda Fish In Oil, pojašnjava svoj stilski izraz u umetnosti i muzici. On ujedno i pravi ovonedeljnu plej-listu za Mikstejp za Danas (na dnu teksta).

Sebe ne smatra džez muzičarom. Muzika koju svira nosi određene slobode ali, kako kaže, u harmonskom smislu ona je daleko od džeza. Prema njegovim rečima, baviti se slikarstvom i muzikom i pritom živeti od toga je velika sreća i privilegija u robovlasničkom svetu u kome živimo. Kaže da stvara otkad zna za sebe. Vremenom su mu se porivi i stilovi menjali, ali motiv je uvek bio tu.

– Što se duže bavim stvaralačkim radom sve više uviđam da je jako malo velikih tema. Teme kojima sam trenutno preokupiran su nagoni i nemogućnost čoveka da ih kontroliše, zatim smrt, prolaznost… – ukazuje umetnik i potvrđuje da se u svojim radovima kritički odnosi prema današnjem svetu i retorički pita zar to nisu radili svi umetnici humanisti kroz istoriju umetnosti.

– Pobuna, koliko god bila uzaludna, objedinjuje sve što radim. Mislim da bez pobune nema umetnosti. Imali smo u skorijoj prošlosti jedan takav pravac i zvao se socrealizam. Društvo i čovek u vremenu u kome živimo je isto kao društvo i čovek u bilo kojem vremenu. Mislim da evolucija u ljudskoj svesti ne postoji i da se normalan čovek oduvek sklanjao i ćutao pred agresivnim, gramzivim i pohlepnim ljudima – zapaža Radovanović.

Upitan u kojoj meri je umetnik omogućen, ili pak pozvan, da svojim delom utiče na svest ljudi, on smatra da niko nema prava da utiče na druge.

– Jedino na šta imamo pravo je da utičemo na sebe. Jedini način da se ovaj svet učini boljim je da svaki pojedinac teži osvešćenju, prosvetljenju, da shvati da ni na koji način ne sme da ugrožava nikoga i ništa i da mnogo radi na sebi. To se naravno nikada neće desiti – konstatuje on.

Povodom muzike i generalno kulture, koje su među najpogođenijim branšama zbog izbijanja pandemije korone, on ističe da je novi album benda  Fish In Oil spreman od septembra, ali još uvek čekaju da bude objavljen, a kada će, ne znaju.

– Ovo ludilo je imalo uticaj na sve osim, verovatno, na farmaceutsku industriju, pogrebnike i političare koji su iskoristili trenutak da čovečanstvo stave u okove. Pošto ja pretežno živim od slikarstva, epidemija se nije toliko odrazila na taj deo mojih aktivnosti. Nažalost, muzika mnogo trpi. Naš poslednji koncert je bio u novembru, a tokom prošlog leta su nam otkazani nastupi na nekim bitnim festivalima. Album je spreman i nadamo se da će u dogledno vreme biti objavljen. Evo, reći ću nešto što se zna samo u našim krugovima, legendarni gitarista Marc Ribot nam gostuje u jednoj kompoziciji, a to je stvarno velika stvar, ne samo za nas već i za samu muzičku scenu – pojašnjava Radovanović. On dodaje da ih, što se koncerata tiče, ako sve bude u redu, tokom leta čekaju nastupi na nekoliko festivala u regionu.

– U Srbiji nisam planirao izložbu u narednom periodu. Nedavno sam zajedno sa još petoro umetnika iz Srbije poslao radove u severnu Nemačku na veliku izložbu NordArt, a otvaranje je planirano za 5. jun – najavljuje umetnik.

Inače, bend Fish In Oil je imao nastup, između ostalog, i u Muzeju Jugoslavije kada su muzičari simbolično izveli revolucionarne pesme iz njihovog opusa.

– Ja povremeno posetim Muzej Jugoslavije i kao neko ko je rođen u toj zemlji uvek imam taj nostalgični osećaj i sećanje na detinjstvo – kaže Radovanović.

Upitan da li se i na koji način njegov muzički i likovni izrazi prožimaju, ili su u pitanju dve odvojene stvaralačke strasti, on ukazuje da je puno puta pokušao da napravi vezu između svog slikarstva i muzike i nikada mu nije uspelo, premda misli da je to što je slikar snažno uticalo na oformljavanje njegovog muzičkog ukusa i jezika.

– Za stvaranje visoke umetnosti potrebno je da se nađe savršeni balans između emocija i racija. Često pomislim da je moje muziciranje ponekad suviše emotivno i gonjeno nagonima, a slikarstvo suviše racionalno. Tu ravnotežu je teško uspostaviti, ali ja joj težim – zaključuje Radovanović.

Plejlista za mikstejp u nastavku:

https://www.youtube.com/watch?v=h3fL3N9pxWc

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari