Bez poslednjeg filma Orsona Velsa i novog Alfonsa Kuraona 1Foto: EPA-EFE IAN LANGSDON

Zvanična selekcija Kanskog festivala objavljena je prošle nedelje, ali je i dalje u centru pažnje.

Sukob sa Netfliksom završen je tako što je čuvena digitalna platforma povukla sve svoje filmove, odbijajući da pristane na uslove organizatora da film mora da ima bioskopsku distribuciju ako želi da bude prikazan u Kanu. Tjeri Fremo, direktor festivala, izjavio je da je selekciona komisija izabrala dva Netfliksova filma za prikazivanje u Kanu, od kojih je jedan trebalo da bude u glavnom takmičarskom programu (pretpostavlja se da je reč o novom filmu oskarovca Alfonsa Kuarona „Roma“). Drugi film je „The Other Side of the Wind“, poslednje ostvarenje Orsona Velsa koje je trebalo da bude prikazano van konkurencije. „Vels je bio predsednik kanskog žirija. Dobio je Zlatnu palmu. Ovom filmu bilo je mesto u Kanu“, izjavio je Fremo. Ipak, neprihvatanje Teda Sarandosa i Rida Hejstingsa, čelnih ljudi Netfliksa, da ispoštuju pravila o obaveznoj bioskopskoj distribuciji pre nego što se naslovi nađu na internetu, dovelo je do toga da oni izostanu sa liste kanskih premijera. Na njih je apelovala i ćerka Orsona Velsa, kao i Fremo, koji ih i dalje poziva na nastavak dijaloga.

Inače, kanska selekcija izazvala je reakcije i zbog izostanka nekih od očekivanih novih filmova slavnih reditelja. Kler Deni, čiji filmovi nisu bili u takmičarskom programu od „Čokolade“ 1988, izjavila je da je to nije pogodilo. „Prihvatam šta dobijem. Uvek pomislim da možda moji filmovi nisu dovoljno dobri, da su dosadni. Možda je u njima nešto što se organizatorima Kana ne dopada. Nikada ih to nisam pitala. Zaista me nije briga“, kazala je rediteljka.

S druge strane, kanadska zvezda Gzavije Dolan kazao je dobio poziv da prikaže svoj novi film „The Death and Life of John F. Donovan“ u Kanu, ali da je u dogovoru sa producentima morao da odbije. „Film je još uvek u postprodukciji. Želeo sam da imamo premijeru u Kanu, ali se zbog razvoja nekih događaja situacija promenila, i mislimo da na premijeru još mora da se čeka“, izjavio je mladi reditelj.

„The Death and Life of John F. Donovan“ je prvi Dolanov film snimljen na engleskom jeziku i govori o televizijskoj zvezdi koja izvrši samoubistvo nakon što se otkrije da je imao vezu sa 11-godišnjim dečakom. Glavnu ulogu igra zvezda serije „Igra prestola“ Kit Harington. Inače, čak pet Dolanovih filmova imalo je premijere u raznim kanskim selekcijama, od koji je „Mamica“ dobila nagradu žirija, a „To je samo kraj sveta“ Gran pri.

Ipak, za Larsa fon Trira i njegov novi film „The House That Jack Built“, u kome glavne uloge igraju Met Dilan i Uma Turman, izgleda da još nije sve gotovo. Tjeri Fremo izjavio je da su u toku pregovori da Fon Trir više ne bude „persona non grata“, te da se nakon sedam godina vrati u Kan. Danski reditelj je, podsetimo, tokom promocije svog filma „Melanholija“ u Kanu rekao da saoseća sa Hitlerom, a njegov komentar su organizatori festivala opisali kao „neprihvatljiv i suprotan idealima humanizma“, zbog čega dobitnik Zlatne palme za film „Ples u tami“ nije dolazio na Kroazetu od 2011. godine.

Ovogodišnji Kanski festival biće održan od 8. do 19. maja, a manifestaciju otvara novi film Asgara Farhadija „Everybody Knows“. O dobitniku Zlatne palme odlučivaće žiri u čijem sastavu su pet žena i četiri muškaraca – rediteljka Ava Divernej, pevačica Khadja Nin, glumice Kristen Stjuart, Lea Sejdu i Kejt Blančet, koja i predsedava žiriju, zatim reditelji Deni Vilnev, Andrej Zvjagincev, Rober Gedigijan i glumac Čang Čen.

Kanska nedelja kritike

Program Kanska nedelja kritike otvoriće rediteljski debi američkog glumca Pola Dejna „Wildlife“. Dejn, koji je poznat po ulogama u filmovima „Biće krvi“, „Zatvorenici“, „Mala gospođica Sanšajn“, snimio je film zajedno sa svojom partnerkom, takođe glumicom, Zoi Kazan. Film govori o 14-godišnjem dečaku koji svedoči samoubistvu svoje majke, a glavne uloge igraju Džejk Džilenhol i Keri Maligan. U selekciji posvećenoj prvim i drugim filmovima mladih autora, našlo se sedam, uglavnom evropskih, naslova. Među njima treba pomenuti novi film Islanđanina Benedikta Erlingsona, čije je debi „O konjima i ljudima“ bio pravi festivalski hit pre pet godina. I „Žene u ratu“ su iščašena komedija koja govori o aktivistkinjama koja se bore za zaštitu životne sredine na Islandu. Za domaću publiku može biti zanimljiv dokumentarac Anje Kofmel „Chris the Swiss“, koja traga za istinom o svom rođaku, švajcarskom novinaru, koji je poginuo 90-ih tokom ratnih sukoba u Jugoslaviji.

Priznanje Skorsezeu

Ovogodišnja selekcija „Petnaest dana autora“, u kojoj će biti prikazan i film „Teret“ srpskog reditelja Ognjena Glavonića, slavi 50. izdanje. Na programu je 20, uglavnom evropskih, naslova, među kojima je i novi film Gaspara Noe „Klimaks“. Selekciju će otvoriti film „Ulica zla“ (Mean Streets) Martina Skorsezea koji je prikazan u ovom programu 1974. godine. Slavnom reditelju biće uručena i počasna nagrada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari