Biblioteka „Centar za kulturu“ Kladovo raspisala elektronski konkurs „Čitam, pišem i crtam u doba Korone“ 1Foto: Promo

Ustanove kulture morale su da prilagode svoje aktivnosti novonastaloj situaciji, ali to što zbog uvedenog vanrednog stanja fizički zatvorene vodeći računa o zdravlju građana i poštujući mere Vlade RS zbog pandemije virusa Kovid-19, kultura nije ostala nedostupna.

Digitalne kulturne zbirke postale su onlajn dostupne, a ima i kulturnih poslenika koji zanimljivim aktivnostima žele da animiraju svoje korisnike. Među njima je i Biblioteka „Centar za kulturu“ Kladovo koja je raspisala elektronski literarni i likovni konkurs na temu „Čitam, pišem i crtam u doba Korone“.

-Na konkursu mogu učestvovati, bez starosnog ograničenja, svi koji žele da u novonastaloj situaciji izoštre svoje literarne i likovne sposobnosti i da iznesu svoja zapažanja, strahove, nade, misli, snove ili da nas nasmeju do suza. Niko se nije nadao izmenjenim okolnostima života i rada. Čitanje je tu da nas sve zabavi i da uvede u neke nove, do sada nepoznate svetove i da nam osveži i razbudi maštu. Zato, čitajte i pišite ili crtajte i ostavite tragove ovog vremena zajedno sa nama. – objašnjava direktorka kladovske ustanove kulture Žaklina Nikolić.

U narednih mesec dana svi koji to žele mogu literarnim i likovnim radovima da odgovore zadatoj temi: “Čitam, pišem i crtam u doba Korone“. Što se tehnika tiče u kladovskoj biblioteci kažu dozvoljene su sve tehnike, a za literarni deo konkursa može da se pošalje i poezija i proza i to elektronskim putem do 22. maja. Jedino što je ograničeno je broj radova na dva po učesniku.

-Uslov je takođe da radovi moraju biti originalni i urađeni samostalno, nastali od 16. marta ove godine. Kada je u pitanju fond nagrada tu su zahvalnice i javno predstavljanje i štampanje najboljih radova u Zborniku radova na temu konkursa, a svi pristigli radovi će biti izloženi u virtuelnoj galeriji na društvenoj mreži. Ovakvim vituelnim druženjem pridružujemo se mnogobrojnim bibliotekama, muzejima i drugim ustanovama kulture koje su osmislile online aktivnosti u želji da se zajedno povežemo dobrim vibracijama i što pre prebrodimo svetsku pošast koja nas je zadesila. – kaže Žaklina Nikolić.

Po završetku konkursa i okončanju vanrednog stanja biće organizovano Veče učesnika konkursa „Čitam, pišem i crtam u doba Korone“ na kojem će biti predstavljeni nagrađeni autori, njihovi radovi i štampani Zbornik koji će zabeležiti period u doba Korone virusa, proleća 2020. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari