Bijenalna nagrada za pozorišnu režiju - Jagošu Markoviću 1Jagoš Marković Foto: Grad Smederevo

Bijenalna nagrada za pozorišnu režiju – Nušićeva nagrada za afirmaciju dramske klasike na teatarskim scenama u zemlji i inostranstvu za 2018. godinu, koju dodeljuje Festival „Nušićevi dani, jednoglasno se dodeljuje pozorišnom reditelju „veoma osobene, bogate i markantne poetike“ Jagošu Markoviću, prenosi Podunavlje.info.

„Markovićev veliki talenat i zanatska profesionalnost tokom bogate i plodne višedecenijske umetničke karijere u službi su razotkrivanja apsurda sadašnjeg vremena i njegovih (naopakih) vrednosti. Njegovo umetničko delanje, kako sâm kaže,  pokreću i motivišu ljubav, pozorište, umetnost i publika. Smatra da su pitanja smisla i lepote ključna pitanja kojima bi pozorište trebalo da se bavi. Snažno obeležje većine Markovićevih predstava su tužno-smešne, nakazno-komične i gorke paradigmatične priče“, navodi se u obrazloženju žirija.

Takođe, u obrazloženju se primećuje da „svi oni koji cene umetnost režije Jagoša Markovića, i kritika i gledaoci, smatraju da kada on postavlja predstavu, nepogrešivo nalazi adekvatan rediteljski ključ, a zatim – odgovarajućim scenskim sredstvima i preciznom podelom uloga – postiže zavidne umetničke rezultate“. Žiri je radio u sastavu: predsednica Ljiljana Stjepanović, glumica, članovi: Radmila Živković, glumica; Miljana Kravić, član Gradskog veća zadužena za resor prosvete i obrazovanja Grada Smedereva i teatrolog dr Zoran Maksimović.

 

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.