Beti Djodjevic foto Aleksandra Ignjatovicfoto Aleksandra Ignjatovic

Poznata pevačica Beti Đorđević karijeru je počela krajem 60-ih godina. Najpre je sa suprugom Bobom i njegovim bendom nastupala u američkim klubovima u Zapadnoj Nemačkoj, nakon toga i u beogradskom hotelu “Jugoslavija”, a prvu singl ploču je objavila 1974. godine.

Na njoj su se našle pesme “Kraj moje tuge” i “Noć je lepša s tobom”. Od tada do početka 80-ih godina objavila je još desetak pesama, nastupala na festivalima…

”Moja se karijera odvijala sa velikim prekidima. Imala sam 30-godišnju pauzu, a znate li šta to znači? Prosto sam bila zaboravila čak i da sam otpevala numeru po kojoj me pamte ‘Počnimo ljubav ispočetka’. Nekako sam se oprostila od mikrofona i pevačke karijere. Od tada do trenutka dok se nisam aktivirala, sve te neke pesme po kojima sam bila prepoznatljiva objavljivane su na raznim kompilacijama, i to se svih tih godina, kad ja nisam bila diskografski aktivna, slušalo i u kafićima, na radiju. Interesantno je da su te pesme i pored aktuelnih trendova koje su vladali, našle same put do slušalaca”, rekla je Beti Đorđević u intervjuu za podgoričke Vijesti.

”Pevam ja klupske pesme i džez standarde, a iz publike dovikuju da pevam ‘Ljubav ispočetka’”, prisetila se ona.

Ona u ovom intervjuu objašnjava kako je već početkom 80-ih godina počela najezda turbo folka.

Šlager je kao forma, kakko je istakla, bio potpuno bio aut.

„Baš te 1980. godine snimila sam EP koji je doneo neke božanstvene pesme, a kako je u to vreme i umro Tito, sve je prošlo nezapaženo. Ekspanzijom turbo folka mene i izvođača koji su gajili vrstu muzike kakvu sam pevala, nigde nije bilo. Zato do 2010. ništa i nisam radila. Možda bih otišla do Nemačke, tu i tamo po nekom lokalu u Beogradu nastupila, stigla sam i do Čikaga, ali to je sve ništa u odnosu na to kako je bilo 70-ih godina. Eto, kad sam bila u snazi i u najlepšem životnom dobu, nisam imala priliku da pevam, nikog to nije zanimalo”, priznaje Beti te ne krije da je zbog toga razmišljala da odustane od muzike.

”Bila sam očajna zbog toga, razočarana, ubijena u pojam. Nisam mogla da shvatim da se ukus publike toliko promenio, ali ne možete se boriti protiv toga. Tome su najviše kumovali urednici kojekakvi po radio-stanicama, a turbofolkeri su plaćali da budu puštani. Mada ni ja nisam radila na tome da me bude u medijima”, iskrena je ona.

Sa ponosom ističe da je upravo njenu karijeru obeležila pesma “Počnimo ljubav ispočetka” koja se i dan danas sluša, ne samo na radio-stanicama, već je čest izbor pevača koji učestvuju na raznim takmičenjima. Kad je danas čuje, ne krije da naviru emocije i sećanja.

”Nisam očekivala da će ta pesma da bude slušana toliko decenija. Mislim da su njenom uspehu kumovale upravo te kompilacije zahvaljujući kojima se ona nije svih tih godina zaboravila. Drago mi je što je ušla u antologiju naše zabavne muzike. Kad sam je snimila nisam očekivala niti sam se nadala da sam snimila pesmu koja će živeti toliko dugo”, priča muzičarka za Vijesti.

Poslednja pesma koju je objavila je “Posle svega tužan kraj” koja je izašla iz radionice DJ-a i producenta Milana Stankovića (SevdahBABY). No, stihove ove numere napisala je još pre 40 godina Spomenka Kovač, a čekali su pravi trenutak da dobiju adekvatnu melodiju.

Taj zadatak Beti je poverila SevdahBaby. Iako je sve ove godine izbjegavala da se prilagodi aktuelnim trendovima, ovaj put Beti i SevdahBaby pokazali su kako jedna numera može da zvuči i evergrin i moderno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari