Bitefova podrška Serebrenikovu 1Reks Tilerson Foto: EPA/SERGEI ILNITSKY

Festival Bitef pridružio se zahtevima za slobodu ruskog pozorišnog i filmskog reditelja Kirila Serebrenikova, odbacujući kao neprihvatljive razloge za njegovo zadržavanje u kućnom pritvoru, koje su naveli istražni organi, i izražavajući nadu da se iza tih optužbi ne kriju drugi, politički razlozi.

Podsetimo, ruski reditelj, koji je prošle godine osvojio nagradu u Kanu za film „(M)učenik“, uhapšen je zbog navodne pronevere novca i nalazi se u kućnom pritvoru. Ističući da je Serebrenikov „dete“ Bitefa, budući da je jedan od osnivača tog festivala, Jovan Ćirilov, bio je među prvim umetničkim direktorima svetskih pozorišnih festivala koji su ga prepoznali kao mladog umetnika, navodi se u saopštenju Bitefa uz dodatak da je njegova čuvena debitantska režija, postavka drame „Plastelin“ Vasilija Sigareva gostovala na tom beogradskom festivalu 2002.

Kao već svetski priznati pozorišni, ali i filmski reditelj, te direktor Gogolj centra u Moskvi, Serebrenikov je gostovao još jednom na Bitefu – svojom veoma nekonvencionalnom režijom „Mrtvih duša“ (2015).

„Ovi ‘lični’ razlozi nadovezuju se na one principijelne i kolegijalne zbog kojih želimo da se pridružimo protestu ruskih i svetskih umetnika i intelektualaca protiv hapšenja Kirila Serebrenikova i njegovog zadržavanja u kućnom pritvoru do sredine oktobra, kada mu počinje suđenje za finansijsku proneveru. Razlozi koje navode istražni organi i sud – da je Gogolj centar proneverio državne subvencije u visini od oko milion evra – demantovani su ukazivanjem na to da je sporni projekat, ‘San letnje noći’, ostvaren, izvođen petnaestak puta, te nominovan za više nagrada. Predstava nije dugme da može da nestane, da može da se tvrdi da se nikada nije desila.

Želimo da verujemo da se iza ovih optužbi ne kriju drugi, politički razlozi. To što Serebrenikov govori o oblicima cenzure u Rusiji, što se protivi prisajedinjenju Krima Rusiji, što je kritikovao smanjenje budžetskih izdavanja za kulturu, što se zalaže za prava LGBT populacije… Ne želimo da verujemo ni da je razlog optužbi umetnički rad Serebrenikova, provokativne i nekonvencionalne režije (nacionalne) klasike, ili postavka baleta o Nurejevu u kojem se ne prikriva homoseksualnost velikog umetnika, a čije je premijera u Boljšoj teatru iznenada otkazana“, naveo je Bitef.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari