Blagojević: Nudimo besplatne koncerte 1Foto: V.T.

Direktor internacionalnog džez festivala Nišvil Ivan Blagojević izjavio je juče za list Danas da će u septembru biti održane prateće manifestacije festivala, ako to dozvoli Grad Niš, pošto je glavni program otkazan još 27. avgusta, kad nije dobijena saglasnost Republičkog kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti kovid 19.

– Mi smo održali deo Nišvila u onlajn formatu od 13. do 16. avgusta na Letnjoj pozornici u Tvrđavi, a deo, odnosno glavni program smo nakon obaveštenja iz kabineta Vlade Srbije o odbijanju, odložili za avgust 2021. Gradu Nišu u septembru nudimo besplatne koncerte, u okviru pratećih manifestacija Nišvila, za 50 gledalaca po stejdžu ukoliko grad smatra da građanima treba to priuštiti – rekao je Blagojević.

On je podsetio da je Nišvil tražio odobrenje za održavanje glavnog programa festivala za 4.000 posetilaca na platou Niške tvrđave površine 20.000 kvadratnih metara, što je pet kvadrata po posetiocu, i uz primenu svih preporučenih mera zdravstvene zaštite.

– Hteli smo od 17. do 20. septembra da održimo prateće manifestacije festivala uz prisustvo 250 posetilaca raspoređenih na po 2,5 metra rastojanja, na pet bina. Ukoliko Gradski štab za vanredne situacije smatra da to nije bezbedno za posetioce, nećemo ništa organizovati – kazao je Blagojević.

Prema njegovim rečima, na tim pratećim manifestacijama svirali bi, uglavnom, domaći bendovi jer su gotovo sve bukirane grupe iz inostranstva za ovogodišnje izdanje festivala prebacili za sledeću godinu.

– Naša namera je da ispoštujemo entuzijazam najmlađih umetnika  koji su se mesecima radovali nastupu na Nišvilu, kao i da Nišlije osete delić optimizma i atmosfere Nišvila koja im je ove godine uskraćena zbog pandemije koronavirusa – rekao je Blagojević.

Gradonačelnica Niša i komandant Štaba Dragana Sotirovski rekla je juče, pak, da je iz Instituta za javno zdravlje stiglo zvanično obaveštenje, pojedinačno za svaku manifestaciju da je epidemiološka procena, uglavnom, da nema uslova za održavanje.

„Festival glumačih ostvarenja – Filmski susreti, Nišvil, Književna kolonija Sićevo, Likovna kolonija Sićevo, NIMUS, Dani bureka, Međunarodni gastro-turistički festival, Majska pesma, koncert Omladinske filharmonije na Bubnju i Sajam automobila su manifestacije koje ove godine neće biti održane. Ove manifestacije će samo biti odložene za neko bolje vreme, kada struka kaže da su epidemiološki bezbedne. Čak i ukoliko bi ušli u neku vrstu rizika da ih dozvolimo, a da za sve posetioce obezbedimo zaštitna sredstva, teško da je moguće obezbediti i poštovanje socijalne distance“, objasnila je ona.

Prateći programi ako ih bude

Prema ranijoj najavi organizatora Nišvila, od 17. do 20. septembra trebalo bi da bude organizovano 32 koncerta, četiri pozorišne predstave  i prikazano 69 muzičkih filmova na Youth stejdžu, Jazz for kids bini, Welcome, Kristina i Movie binama. Na otvaranju bi bila uručena nagrada za životno delo proslavljenom džez pijanisti kompozitoru i pedagogu Miši Krstiću.

Na onlajn Nišvilu nekoliko desetina hiljada posetilaca lajv striminga moglo je da vidi i čuje 18 koncerata, četiri pozorišne predstave, 35 filmova, ulične performanse i izložbe slika i stripa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari