Blistavi talenat i dostojanstveni korektiv sadašnjeg ukusa : Izložba i simpozijum povodom 125 godina od rođenja Sretena Stojanovića 1Foto: FLU Promo

Povodom 125 godina od rođenja Sretena Stojanovića jednog od naših najznačajnijih vajara, tvorca spomenika Karađorđa na Vračaru, brojnih reljefa na beogradskim zdanjima, rektora, profesora i akademika, 16. novembra, u Galeriji fakulteta likovnih umetnosti, biće otvorena izložba posvećena njegovom životu i radu, a 23. novembra simpozijum u Svečanoj sali SANU.

Iz FLU, skreću pažnju da je označiteljski i to što je paralelno 125. godina od rođenja Henrija Mura, dakle, dva krucijalna umetnika od ogromne važnosti za polje skulpture:

Akademik Sreten Stojanović školovan je u Parizu kod Antoana Burdela, u tom trenutku na najboljoj likovnoj akademiji. On je potom izrastao u ne samo jednog od upečatljivo najvažnijih vajara ovog regiona, svoga doba, već i u profesora škole koja je danas Fakultet likovnih umetnosti u Beogradu. Od samog osnivanja FLU on je ugradio osnovne pedagoške postulate, na kojima ova institucija i njen Vajarski odsek i danas funkcionišu.

Kao predstavnik i delatnik emancipatorske levice, Sreten Stojanović bio je i pokretač mnogih pozitivnih društvenih dešavanja, osnivanja institucija, a bio je i dugogodišnji rektor tek osnovanog beogradskog Univerziteta umetnosti.

Simpozijum kao i izložba bave  se Stojanovićevim životom, vajarskim opusom spomenicima, kao i arhitektonskim intervencijama.

Izložbenu postavku čini niz segmenata: najpre prikazi beogradskih arhitektonskih remek-dela autora poput Zlokovića i Brašovana koji nose reljefe i arhitektonsku plastiku koju je radio Sreten Stojanović, a kao mogući korektiv i pokazatelj nekadašnjeg poimanja kvalitetne prezentacije umetnosti u javnom prostoru.

Zatim, biće predstavljeno nekoliko blistavih skulptorskih portreta ovdašnjih velikana: Ive Andrića, Milutina Milankovića i dr. kao dostojanstveni korektiv sadašnjeg ukusa u polju obeležavanja znamenitih ličnosti.

Izložba će neizostavno predstaviti i iznenađujuće punktove – skulpture, pozajmljene iz krovnih beogadskih muzejskih i istorijskih institucija, koje treba da pokažu elementarnu blistavost vajarskog talenta Sretena Stojanovića, sve to zajedno sa detaljima iz života, rukotvorinama i skicama za monumentalne spomenike.

Učesnici konferencije na Svečanom skupu 23. novembra u SANU biće Vera Grujić, Jasmina Čubrilo, Milan Prosen i Mladenko Sadžak.

Radovi Sretena Stojanovića za izložbu pozajmljeni su iz fondova SANU, MSU, FLU, UU i Muzeja Jugoslavije.

Na otvaranju izložbe radova Sretena Stojanovića 16. novembra u 19 sati govoriće vajar Mrđan Bajić (ispred SANU) vajar Radoš Antonijević (dekan Fakulteta likovnih umetnosti Beograd) i istoričar umetnosti Milan Prosen (ispred Fakulteta primenjenih umetnosti Beograd).

Izložba će biti dostupna publici do 30. novembra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari