„Tajne nadrealnog” izložba Dobrija Stojanovića u kragujevačkoj Galeriji Mostovi Balkana 1Foto: Galerija Mostovi Balkana

 

Izložba slika Dobrija Stojanovića „Tajne nadrealnog” biće otvorena sutra, u četvrtak, 14. septembra u Gradskoj galeriji „Mostovi Balkana” u Kragujevcu. Otvaranje izložbe je u 20 sati.

„…U psihološkom pogledu tu njegovo delo dodiruje Šagalove inspiracije. Ali, s druge strane, kod našeg slikara su neki realni pejzaži evoluirali do metafizičkih predela i prostora, u kojima se ljudske figure ponašaju prema zakonima jedne nove prirodnosti, koju im dozvoljava umetnik, ukidajući granice između mogućeg i nemogućeg, stvarnog ili sanjanog, osvetljenog spolja i iznutra. Pri tome se umetnik ne dvoumi; njemu je sopstveni likovni znak sigurno polazište i jedini autoritet koga koji priznaje. U filozofskom pogledu tu se njegovo delo nalazi (i dobro snalazi) u velikoj i složenoj porodici nadrealista”, napisao je za Stojanovićevo stvaralaštvo Mića Popović, slikar, teoretičar umetnosti i akademik, u katalogu izložbe u Kruševcu 1991. godine.

„…Sve što je Dobri uradio tokom više od četiri decenije proizvod je dosledno negovanog umetničkog stava jednog do tančina izgrađenog i strpljivom praksom izbrušenog stvaralačkog postupka… Upravo vrlinama i likovnim odlikama koje proističu iz ove njegove sposobnosti, koja ga čine jednim od najupečatljivijih savremenih srpskih tradicionalista, moguće je razumeti i objasniti njegovim nastupima širom Evrope, ali isto tako i Sveta”, zapisao je, između ostalog Nikola Kusovac, likovni kritičar u predgovoru-kritici za katalog izložbe Dobrija Stojanovića u beogradskom Umetničkom paviljonu „Cvijeta Zuzorić” 2014. godine.

Izložba je otvorena u „Mostovima Balkana” do 3. decembra.

Stipendista belgijske vlade i španskog Ministarstva kulture

Slikar Dobri Stojanović rođen u Kalni (Vlasotince). Završio studije na Akademiji primenjenih umetnosti u Beogradu 1969. godine i postdiplomske studije na Akademiji likovnih umetnosti u Beogradu tri godine kasnije.

„Tajne nadrealnog” izložba Dobrija Stojanovića u kragujevačkoj Galeriji Mostovi Balkana 7
Foto: Galerija Mostovi Balkana

U toku druge godine postdiplomskih studija dobija stipendiju belgijske vlade, gde je specijalizirao grafiku na Lʼ Ecole Nationale Supérieure des Artes Visuels de la Cambre, 1973. u Briselu, u ateljeu profesora Gustave Marchoul. Kao stipendista španskog Ministarstva kulture, usavršavao je slikarstvo na Facultad de Bellas Artes, u klasi profesora Agustin Ubeda-Romero, u Madridu 1987. godne.

Bio je profesor na Akademiji primenjenih umetnosti u Beogradu, na Katedri Crtanja i Slikanja.

Živi i radi u Beogradu.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari