Bob Dilan objasnio svoj proces pisanja pesama 1Foto: Alberto Cabello / CC BY 2.0 / Wikimedia Commons

Legendarni kantautor Bob Dilan retko daje intervjue i mogu da prođu godine bez njegovih izjava za medije. Srećom po njegove fanove, on je sada prekinuo ćutanje, a među temama o kojima je nedavno razgovarao bio je i njegov kreativni proces.

Dilan je u intervjuu za Wall Street Journal izneo svoje stavove o mnogim pitanjima, uključujući i njegova razmišljanja o strimingu, njegovim omiljenim televizijskim serijama i o tome kako pristupa pisanju pesama. On smatra da se muzika danas više nego ikada pravi za jednokratnu upotrebu, a većina „hitova“ koja izlazi nikada neće „postati standard“ kao stare pesme koje se i dalje redovno obrađuju i izvode.

Muzičar je rekao: „Kreativnost je veoma čudnovata stvar. Kada nešto stvaramo, ranjiviji smo nego što ćemo ikada biti. Obedovanje i spavanje ne znači nam ništa. Mi smo u ‘divnoj izolaciji’, kao u pesmi Vorena Zevona (‘Splendid Isolation’), sami svet za sebe, kao Džordžija O’Kif kada slika sama u pustinji. Da biste bili kreativni, morate biti nedruštveni i malo namćorasti. Ne nužno nasilni i bezobrazni, samo ne baš srdačni i rasejaniji nego drugi.“

Dilan je nastavio: „Vrlo malo današnjih pesama će postati standard. Ko će danas pisati standarde? Reperi? Rok zvezde? Rejver, producent koji sempluje, pop pevač? To je sve muzika za establišment. To su lake note. Samo parodira stvarni život, imitira. Standard je na nekom drugom nivou. To je uzor za ostale pesme.“

Dilan je takođe razgovarao o sopstvenim metodama pisanja pesama i svom fleksibilnom pristupu kreativnosti. On je rekao: „Pesme pišem kada uđem u raspoloženje za stvaranje; nemam neku rutinu. Moj metod je prenosiv. Mogu da pišem pesme bilo gde u bilo koje vreme, iako se neke od njih dovršavaju ili menjaju u studiju.”

Dilan je nedavno objavio knjigu svojih razmišljanja o muzici, pod nazivom „Filozofija moderne pesme“. U knjizi, on analizira 66 pesama koje su značajne za njega samog, ali i istoriju popularne muzike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari