Bob Dilan: Pesma je kao slika - pojedinačni segmenti samo su deo celine 1Foto: EPA-EFE/ ABIR SULTAN

Novi album Boba Dilana „Rough and Rowdy Ways“ biće obavljen 19. juna, a slavni muzičar je danas na društvenim mrežama otkrio spisak pesama koje će se naći na istom.

Uz već poznate numere – „False Prophet,“ „I Contain Multitudes“ i 17-minutnu „Murder Most Foul“, na albumu će biti još sedam novih pesama. Od „Tempest“ iz 2012. godine, ovo je prva ploča sa Dilanovim originalnim numerama. U međuvremenu je objavio tri kompilacije svojih izvođenja rokenrol standarda – „Shadows in the Night“, „Fallen Angels“ i „Triplicate“.

NJujork Tajms objavio je u petak i intervju sa slavnim 79-godišnjim kantautorom, prvi koji je dao otkako je 2016. godine nagrađen Nobelovom nagradom za književnost.

U kratkom ćaskanju telefonom iz svoje kuće u Malibuu Dilan je opisao, u svom stilu, kako su nastale nove pesme.

„Nisam morao da se rvem sa sopstvenom prirodom i impulsima. To ide tako što nakupim stihove iz svog toka svesti, da bi ih onda tako ostavio a zatim ih sve povezao. (…) Pesmu „I Contain Multitudes“ napisao sam na osnovu instinkta. U nekakvom stanju transa. Većina mojih novih pesama je takva. Stihovi su stvarni, opipljivi, nisu metafore. Pesme kao da poznaju same sebe i znaju da mogu da ih otpevam, vokalno i ritmično. Kao da pišu same sebe a od mene očekuju da ih otpevam“, izjavio je Dilan.

Govoreći o numeri „Murder Most Foul“, inače njegovoj prvoj pesmi koja se našla na prvom mestu Bilbordove top liste, rekao je da nije osećao nikakvu nostalgiju za periodom ’60-ih i ’70-ih godina 20. veka, te da to nije nikakva glorifikacija prošlosti, kako se moglo čuti otkako je numera objavljena u maju.

Ova pesma dotiče se i ubistva američkog predsednika Džona F. Kenedija. Dilan, kako kaže, nikada ranije nije želo da napiše pesmu o tom događaju.

NJegovi stihovi pažljivo se čitaju i tumače, a s posebnim osvrtom govori se o njegovim savremenicima ili istorijskim ličnostima koje pominje u novim pesmama.

„Imena nikada nisu usamljena. NJihova kombinacija daje smisao važniji od pojedinačnih delova. Ali nebitno je baviti se detaljima. Pesma je kao slika, ne možete je videti celu ako stojite preblizu. Pojedinačni segmenti samo su deo celine“, smatra muzičar.

Osim toga, kako kaže, u tradiciji folk muzike je da govori o ljudima.

„Izgleda da sam vezan za tu tradiciju“, ističe kantautor.

Dilan je tokom ’60-ih i ’70-ih godina bio deo pokreta za građanska prava i sarađivao je sa afroameričkim vođama. Osim toga, rasizam u Americi često je bio tema njegovih pesama.

Dovoljno je pomenuti – „George Jackson,“ „Only a Pawn in Their Game“, „The Lonesome Death of Hattie Carroll“ ili čuvenu numeru „Hurricane“ o nepravednom hapšenju i zatvaranju crnog boksera Rubina „Uragana“ Kartera.

„Bilo mi je muka kada sam video kako je Džordž mučen do smrti. To je više nego ružno. Nadajmo se da će pravda brzo doći i za Flojdovu porodicu i za ovu naciju“, kazao je Dilan povodom ubistva Džordža Flojda, zbog čega se poslednjih dana širom Sjedinjenih Država odvijaju demonstracije Afroamerikanaca.

O aktuelnoj pandemiji kaže da postoje brojni načini na koje može da se gleda na korona virus.

„Ekstremna arogancija može da dovede do katastrofalne kazne. Možda smo u predvorju uništenja“, kaže Dilan i dodaje da on misli da samo treba da pustimo stvari da idu svojim tokom. Inače, Dilan je u maju trebalo da krene na svoju američku turneju, ali je ona do daljeg otkazana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari