Kako je Vladičin Han dočekao pobednika 62. Sabora trubača u Guči (FOTO) 1Bojan Krstić pred svojom publikom. Foto:Z.C. Grad Han

Umeli su sinoć žitelji Vladičinog Hana da sebi daju odušak, čini se kao nikada do sada. Slavilo se do duboko u noć u centru grada uz zvuke pobedničke „zlatne trube“ Bojana Ristića.

Ristić je u svoj rodni grad tačno posle dvadeset i jedne godine doneo drugu „zlatnu trubu“. Njegov orkestar dva puta je bio najbolji 2008. i 2016. godine, a sada ovo priznanje predstavlja krunu njegove karijere. On je na ovaj način sebe nominovao za „Majstorsko pismo“.

„Hvala svima na podršci. Mojim kolegama iz orkestra i svima koji su za nas navijali. Uporan rad se isplatio i to nam je donelo ovaj veliki uspeh za mene lično, orkestar i za grad iz koga potičem i u kojem živim“, bio je uzbuđen Ristić.

I, kao što je bio red majstoru je prvi čestitke uputio sada već legendarni Hančanin Boban Marković. Trubač koji je svojim instrumentom pomerio granice muziciranja na trubi. Marković je prvi trubač koji je i nosilac nacionalne penzije za svoj doprinos kulturi Srbije.

Kako je Vladičin Han dočekao pobednika 62. Sabora trubača u Guči (FOTO) 2
Hanačani slave pobedu. Foto: Lj.P. Vesnik 017

„Ovo je veliki uspeh za mog prijatelja i kolegu. Radujem se kao da sam ja još jednom pobedio, jer znam šta znači biti najbolji među najboljima. Bojan je to zaslužio svojim upornim radom i stalnim usavršavanjem“, ocenio je za Danas Boban Marković.

Publika je ovacijama pozdravila i novog vlasnika „Majstorskog pisma“ iz Vladičinog Hana Bojana Krstića. Vladičin Han je na ovaj način dobio zvanično i petog majstora trube čije će ime zanavek ostati upisano u istoriji srpskog trubaštva. Možda i svetskog, jer se jedino u Guči uručuje prestižno „Majstorsko pismo“.

„Majstorsko pismo je kruna i želja svakoga ko ode na trubački megdan u Guču. Ja sam u tome uspeo i hvala svima koji su o tome odlučivali“, rekao je Krstić.

Podsetimo prvi majstor trube iz ove opštine bio je Junuz Ismailović iz Prekodolca, potom Slobodan Salijević takođe iz Prekodolca. Treći majstor postao je Boban Marković. Vlasnik „Majstorskog pisma“ je i Stojan Krstić, iz Lepenice kod Vladičinog Hana, a sada se njima pridružio i Bojan Ristić.

Kako je Vladičin Han dočekao pobednika 62. Sabora trubača u Guči (FOTO) 3
Marković čestita Ristiću. Foto:Z.C. Grad Han

„Čestitam i Krstiću i Ristiću. Ta dva naša Bojana i Boban su proslavili naš kraj. Ja sam ovde najstariji vlasnik „Majstorskog pisma“, ali sam ponosan, jer tamo gde je stao Junuz, mi smo nastavili, a sada imamo i dostojne naslednike po čemu je naš grad jedinstven u svetu“, komentarisao je uzbuđeno Krstić, koji je ušao u sedmu deceniju života.

Pobednicima je čestitao i predsednik opštine Vladičin Han Goran Mladenović. On je kazao da su retki gradovi u Srbiji koji imaju ovakav skup legendarnih majstora trube.

„Več sada je jasno da je Vladičin Han zaslužio da ima „kuću slavnih“ trubača. I mi je imamo. Verujem da postoji raspoloženje da ovde organizujemo naš trubački festival na kome ćemo okupiti svake godine one najbolje. Ne da konkurišemo Guči, već da pokažemo originalnost trubaštva na jugu Srbije“, rekao je Mladenović.

Kako je Vladičin Han dočekao pobednika 62. Sabora trubača u Guči (FOTO) 4
Bojan Krstić novi majstor trube. Foto:Z.C. Grad Han

Nedavna istorija podseća da je Vladičin Han krajem osamdesetih godina imao svoju trubačku manifestaciju, ali ona se iz raznoraznih razloga nije razvila u festival. Trubačko kvalifikaciono pred takmičenje za orkestre sa juga Srbije, uoči svakog sabora održava se u Surdulici. Trubači sviraju i na „Vlasinskom letu“, pa je sada možda pravi trenutak da se i tu nešto promeni.

Kako je noć odmicala trube su se čule sve jače i jače. Hančani su se uhvatili u kolo, ono pobedničko da zajedno podele radost sa onima koji na najbolji način reklamiraju decenijama ovaj grad na tri reke. Ovoga puta sve je to izgledalo druugačije, ponosnije, jer imati pet majstora trube to nije mala stvar. Ta petorka je ponos južnjačkog trubaštva, ali i značajan komad istorije svega što se na dosadašnja 62. Sabora u Guči događalo.

Orkestar Bojana Ristića sada će nastaviti svoje muzičko putovanje po Srbiji i Evropi. Neće odmarati ni orkestar Bojana Krstića, jer pozivi za gostovanja stižu neprestano. A, pripreme za 63. Sabor u Guči počinju već danas. Tu su naslednici koji će pokušati u godinama pred nama da nadmaše ono što su njihovi očevi započeli.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari