Božo Stefanović iz Sarajeva pobednik 21. Salona antiratne karikature u Kragujevcu 1Foto: Pobednička karikatura

Međunarodni žiri 21. Salona antiratne karikature „Kragujevac 21”, na zasedanju održanom juče, u subotu, 21. avgusta u Kragujevcu, uz onlajn učešće predsednika žirija Masuda Šoje Tabatabajia iz Irana, odlučio je da Gran pri „Vesnik mira” i nagradu od 1.500 evra, koje dodeljuje Međunarodna asocijacija gradova vesnika mira, dobije Božo Stefanović, karikaturista iz Sarajeva.

Prvu nagradu u iznosu od 1.000 evra i Zlatnu plaketu, koje dodeljuje pokrovitelj Salona grad Kragujevac osvojio je Nikola Kostandinović, karikaturista iz Beograda. Druga nagrada od 800 evra i Srebrna plaketa pripali su  Pravitu Mongkolnokutu sa Tajlanda, a treću nagradu od 500 evra i Bronzanu plaketu dobiće Marzej Kamizah iz Irana.

Nagradu gradonačelnika Bidgošča iz Poljske, grada prijatelja Kragujevca i partnera Salona žiri je dodelio Muhamedu Đerleku iz Srbije, Nagradu grada Ingolštata iz Nemačke Hikmetu Čilu iz Turske, Nagradu Grada Bielsko-Biala Alirezi Pakdelu iz Irana, Nagradu grada Sirena Sergeju Semendjaevu iz Ukrajine, Nagradu grada Piteštija iz Rumunije dobija Ramiro Zardojaj sa Kube a Nagradu grada Karara Hosein Solonki iz Irana.

Prema odluci žirija pet autora čiji su radovi bili u najužem izboru za nagrade dodeljene su Diplome Salona. Osvojili su ih: Zoran Petrović iz Nemačke, Čemil Šafitur iz Turske, Pavel Matuška iz Češke, Vladimir Semerenko iz Rusije i Goran Čeličanin iz Srbije.

Na ovogodišnji konkurs kragujevačkog Salona antiratne karikature prispelo je 987 radova od 496 autora iz celog sveta. Žiri u sastavu: Massoud Shoja Tabatabai, karikaturista, direкtor Teheranske kuće karikature iz Irana, predsednik, Jugoslav Vlahović, karikaturista, illustrator i dizajner, profesor Špiro Radulović, karikaturista, Tošo Borković, karikaturista i Miodrag Stojilović, novinar i publicista, predsednik Saveta Salona odabrao je 80 karikatura koje će biti u katalogu salona. Broj objavljenih radova je simboličan jer se ove godine navršava 80 godina od nemačkog zločina u kragujevačkim Šumaricama.

Izložba odabranih radova 21. Salona biće otvorena 1. oktobra 2021. godine, u galeriji Muzeja „21. oktobar”, a svečano proglašenje pobednika i uručivanje nagrada obaviće se tradicionalno 20. oktobra u okviru manifestacije „Bdenje”. Izložba salona antiratne karikature se organizuje u okviru kragujevačkih Oktobarskih svečanosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari