Brajanu Koksu uručena Nagrada „Aleksandar Lifka“ 1Foto: Filmski festival na Paliću

Glumcu je teško da razume mere svog rada i šta taj rad znači drugima. Ono što je bitno jeste efekat u bioskopu – kazao je glumac Brajan Koks pošto mu je noćas, Radoslav Zelenović, direktor Evropskog filmskog festivala Palić uručio Nagradu „Aleksandar Lifka“.

Zelenović je rekao da 2000 – te, kada su na festivalu ustanovili ovo priznanje nisu ni sanjali da će na njemu ugostiti najznačajnije ljude koji su stvorili, evropski, svetski i naš film, te da ima veliko profesionalno i lično zadovoljstvo što nagrada sada ide u ruke glumcu koji je od, 1971 i uloge Lav Trocki, do 2017, i uloge Čerčila, na filmu i na televiziji ostvario više od 200 uloga.

Ilija Tatić, direktor otvorenog univerziteta u Subotici uručio je noćas srebrnjake ljudima koji su doprineli festivalu u proteklih 25 godina.

To su Radoslav Zelenović, direktor Festivala, Borislav Anđelić selektor, Miroslav Mogorović programski direktor , reditelj Tomaj Sabouč i reditelj Želimir Žilnik.

Nil Jang selektor ovogodišnjeg programa Paralele i sudari, dodelio je potom nagrade Undergrond Spirit italijanskoj rediteljki i scenaristkinji Tici Kovi i austrijskom reditelju i fotografu Rajneru Frimelu, koji stvaraju zajedno.

Prilikom uručenja nagrade Nil Jang je rekao da su lauerati dali značajan doprinos evropskom filmu .

– Oni svoje filmove prave na direktan i jednostavan način i sa jednostavnim sredstvima , ali uspevaju da dodirnu univerzalne istine i govore o duhu humanizma i pravednosti, koji nam je trenutno potreban širom Evrope – zaključio je Nil Jang.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari