Foto: Filmski festival na Paliću

Zelenović je rekao da 2000 – te, kada su na festivalu ustanovili ovo priznanje nisu ni sanjali da će na njemu ugostiti najznačajnije ljude koji su stvorili, evropski, svetski i naš film, te da ima veliko profesionalno i lično zadovoljstvo što nagrada sada ide u ruke glumcu koji je od, 1971 i uloge Lav Trocki, do 2017, i uloge Čerčila, na filmu i na televiziji ostvario više od 200 uloga.

Ilija Tatić, direktor otvorenog univerziteta u Subotici uručio je noćas srebrnjake ljudima koji su doprineli festivalu u proteklih 25 godina.

To su Radoslav Zelenović, direktor Festivala, Borislav Anđelić selektor, Miroslav Mogorović programski direktor , reditelj Tomaj Sabouč i reditelj Želimir Žilnik.

Nil Jang selektor ovogodišnjeg programa Paralele i sudari, dodelio je potom nagrade Undergrond Spirit italijanskoj rediteljki i scenaristkinji Tici Kovi i austrijskom reditelju i fotografu Rajneru Frimelu, koji stvaraju zajedno.

Prilikom uručenja nagrade Nil Jang je rekao da su lauerati dali značajan doprinos evropskom filmu .

– Oni svoje filmove prave na direktan i jednostavan način i sa jednostavnim sredstvima , ali uspevaju da dodirnu univerzalne istine i govore o duhu humanizma i pravednosti, koji nam je trenutno potreban širom Evrope – zaključio je Nil Jang.