Bregzit bi mogao da promeni strateške interese Britanije na Balkanu

Britanski istoričar DŽon Kejger, profesor na Univerzitetu u Kembridžu

Ostavite komentar


  1. Zanimljiv ugao gledanja i kvalitetan intervju. Hvala. Slazem se da se strateski interesi UK na Balkanu najverovatnije nece promeniti u skoroj buducnosti, nevezano za Brexit, dakle ovaj region im i dalje nece biti znacajan.

    I da, iz nemackog ugla gledanja, izgubljene su sve nemacke, tj. austrougarske teritorije na Balkanu, i na zapadu se svake godine izbaci neka nova knjiga koja pokriva nemacko shvatanje I sv rata.

    Toliko o specificnoj balkanskoj zadrtosti.

    Nemcima i pripada zasluga za krstavanje Balkana kao bureta baruta, sto je inace istorijski potpuno netacno. Na Balkanu nije bilo ni manje ni vise civilnih ratova ili ratova sa komsijama nego u Francuskoj, Spaniji, Engleskoj itd, uzimajuci u obzir i ceo srednji vek i modernu istoriju.

    Bure baruta je i izraz koju su Balkanci zdusno prihvatili o samima sebi, u najboljem maniru neokolonijalne svesti koja nikada nije bila istinski oslobodjena. Po svoj prilici, tesko da ce ikad i biti.

  2. Bio sam odlučio da vam ne pišem više ali objavljivanje ovakvih laži stvarno iritira. Pa ko je vodio rat u Grčkoj od 1945 dk 1949.? Britanska mornarica je prvo srušila narodnu vlast u Atini 1945. RAF je bombardovala severnu Grčku do kraja rata u poslednjoj bici na Gramosu. Bilo je potrebno pet minuta od partizanske paljbe do britanske bombe.

  3. „Britanska zabrinutost zbog proširenja sovjetske vlasti u regionu došla je kasnije, a posebno posle Drugog svetskog rata – kaže u razgovoru za Danas britanski istoričar DŽon Kejger, profesor na Univerzitetu u Kembridžu.“ … Ovaj, … izgleda kako te ‘zabrinutosti’ nigde nije bilo dok je 1944 na sastanku u Juznoj Italiji, vas Cercil ‘na tacni’ servirao Kraljevinu Jugoslaviju istaknutom sovjetskom funkcioneru Josipu Brozu?!

  4. „imajući u vidu da se London dugo zalagao za opstanak Osmanskog carstva?“
    Ovaj Clanak je tako daleko od istine blizi Fikciji nego Realnosti. London je naredio pun napad na Osmanlije uz ANZAC sile na mestu Çanakalle , da bi zatim uzeo Mosul I mandatorno vladao Tom regijom Iraka I u to Vreme primorali Ataturka da potpise Status Quo ! Dajte molim Vas pre nego nesta napisete malo cinjenica nece skoditi ! Cinjenica vise 1919 su Britanci Okupirali Istanbul ! Toliko o ocuvanju . Da je Njuz Net pa hajde Ali Dana’s ? Razocaran Sam zaista

Ostavite komentar


Kultura

Naslovna strana

Naslovna strana za 4, 5. i 6. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Slobodan Georgiev, novinar

Danas čitam od prvog broja. Kada se pojavio ’97. posle protesta izgledao je kao nešto što nam treba i ostao je tu sve ove godine.