Britanski stakleni čamac u zrenjaninskom muzeju 1Foto: muzej zrenjanin

U okviru projekta “Staklena vitrina meseca”, u stalnoj postavci Zbirke primenjene umetnosti Narodnog muzeja Zrenjanin, posetioci ovog meseca mogu da pogledaju kamernu postavku posvećenu Britanskom staklu, saopštio je zrenjaninski muzej.

Izloženi su predmeti od presvanog stakla, koje se u Britaniji  razvilo u ranom 19. veku kada prerada staklene mase prelazi polako iz ruku zanatlija u fabrički proces.

Vodeći proizvođači britanskog presovanog stakla tokom druge polovine 19. i početkom 20. veka su bili Džordž Davidson, Soverbi, Moline & Veb, Džobling  objašnjava autor izložbe Dejan Vorgić, kustos Zbirke primenjene umetnosti Narodnog muzeja Zrenjanin i jedan od članova stručne grupe Nacionalnog komiteta ICOM-a Srbije za saradnju stručnjaka raznih profila u zemlji i inostranstvu.

Najpoznatija i najuspešnija serija britanskog presovanog stakla bio je Biserni niz u plavoj i žutoj boji, kompanije Džordža Davidsona, koja je uvedena 1889. godine i sa velikim uspehom proizvođena sve do Prvog svetskog rata.

„Upravo zbog ovakvih okolnosti, zbirka primenjene umetnosti Narodnog muzeja Zrenjanin će, među pet odabranih istoricističkih predmeta koji potiču sa područja Engleske, predstavlja tri iz ove serije. Pored njih, na postavci je i stakleni čamac kompanije Edvarda Boltona, koji je posvećen britanskoj heroini Grejs Darling“, objašnjava Vorgić.

Postavka je dostupna javnosti do 15. juna.

Više vesti iz ovog grada čitajte na sledećem linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari