U Zrenjaninu izložba atraktivna kolekcionarima: Češko presovano staklo visokog umetničkog kvaliteta svetluca i pleni pažnju 1Foto: muzej zrenjanin

Stakleni predmeti, visokih umetničkih i dizajnerskih kvaliteta, koji su nastali u 19. i 20. veku u Češkoj tehnikom presovanja, izloženi su u zrenjaninskom muzeju na postavci pod nazivom „Češko presovano staklo u ogledalu“.

 

Predmeti potiču sa teritorije Bohemije i Moravske, kasnije Čehoslovačke, ali ima i onih koji su proizvedeni na području Srbije pod jasnim češkim uticajem.

Autor projekta i izložbe je kustos istoričar umetnosti Dejan Vorgić, a stručni saradnik je kustoskinja istoričar umetnosti Biljana Dimkić Krčmar.

„Pored prezentacije istorije češkog presovanog stakla, od njenih početaka tridesetih godina 19. veka, pa sve do Baršunaste revolucije 1989. godine, i načina njegove proizvodnje, cilj ovog projekta je i da se tokom Međunarodne godine stakla javnosti približe i afirmišu kulturna dobra i predmeti od stakla nastali tehnikom presovanja visokih umetničkih i dizajnerskih kvaliteta, koji se čuvaju u javnim i privatnim kolekcijama sa teritorije Banata, Novog Sada i Beograda“, objašnjava autor projekta i izložbe kustos Dejan Vorgić.

Kaže da je izložba atraktivna kolekcionarima i da je naišla na dobar odijum kod amabasade Češke u Srbiji.

Eksponati su nastali u vremenskom rasponu od sredine 19. veka, pa sve do poslednjih decenija 20. veka.

„Sto petnaest eksponata, sa stilskim karakteristikama od bidermajera, preko istoricizma, ar dekoa i funkcionalizma, pa sve do modernih apstraktnih stremljenja nakon Drugog svetskog rata, svedoče o velikom pregalaštvu čeških i srpskih dizajnera i staklarskih radnika. U ručno presovanom staklu izrađenom uz pomoć kalupa i mašine, ogleda se majstorstvo čeških staklara i njihov vekovni osećaj za plemenite reljefne oblike i besprekornu kreativnu funkcionalnost, koji ističu visoke mogućnosti kvalitetnih sirovina“, objašnjava stručni saradnik izložbe Biljana Dimkić.

Na izložbi su zastupljena imena vodećih čeških dizajnera i dizajnerki 20. veka, kao što su: Rudof Šroter, František Pazourek, Vaclav Hanuš, Rudolf Jurnikl, František Vizner, Ladena Viznerova, Pavel Panek.

Pored eksponata od presovanog stakla na izložbi u vidu pratećih elemenata su predstavljeni staklarski alat, kao i sedam ogledala iz Zbirke primenjene umetnosti Umetničkog odeljenja NMZ.

Izloženi predmeti su iz javnih zbirki – Narodni muzej Zrenjanin, Muzej grada Novog Sada i više privatnih kolekcija iz Zrenjanina i Beograda.

Za realizaciju izložbe ostvarena je sardanja sa Regionalnim muzejem u Teplicama i Muzejem stakla i bižuterije u Jablonecu.

Izložba Češko presovano staklo u ogledalu je deo zvaničnog programa obeležavanja Međunarodne godine stakla i realizuje se u koordinaciji sa Stručnom grupom za staklo Nacionalnog komiteta ICOM-a.

Izložba može da se pogleda do polovine novembra.

Više vesti iz ovog grada čitajte na sledećem linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari