En Enrajt (45) iz Dablina, dobitnica je Buker književne nagrade, jedne od najprestižnijih u svetu, za svoju irsku porodičnu sagu „The Gathering“. Žiri je dobitnika nagrade koja donosi 100.000 dolara, odredio nakon dvoiposatne rasprave, a predsednik Hauard Dejvis, pobedničko delo prokomentarisao je rečima: „To je moćna, neugodna i povremeno ljutita knjiga.

En Enrajt (45) iz Dablina, dobitnica je Buker književne nagrade, jedne od najprestižnijih u svetu, za svoju irsku porodičnu sagu „The Gathering“. Žiri je dobitnika nagrade koja donosi 100.000 dolara, odredio nakon dvoiposatne rasprave, a predsednik Hauard Dejvis, pobedničko delo prokomentarisao je rečima: „To je moćna, neugodna i povremeno ljutita knjiga. Reč je o neustrašivom pogledu na porodicu u nevolji, ispričano grubim i zadivljujućim jezikom“.
Enrajtova svoju knjigu opisuje kao „intelektualni ekvivalent holivudskih žalopojki“. „Kad ljudi uzmu da čitaju knjigu, oni možda žele da to bude nešto veselo, nešto što će ih razveseliti. U tom slučaju, neka ne uzimaju moju knjigu“, rekla je autorka. Njena knjiga govori o devetoro dece Hegarti klana koja su se okupila u Dablinu. „Uvek postoji neko ko je pijanac i neko ko je postigao veliki uspeh. Porodica je nešto neizbežno“, rekla je spisateljica. Kad su je upitali šta će da uradi sa novcem od nagrade, odgovorila je kako je „juče kupila haljinu“, i stvarno joj je drago što će je „moći priuštiti i danas“.

Španska nagrada za Visentea Molinu

Španski pisac Visente Molina Foih (61) dobitnik je španske Narativne književne nagrade, koja se dodeljuje za rad objavljen na španskom ili nekom od zvaničnih jezika ove zemlje. Molina je nagrađen za „El abrecartas“ (Početak pisma), napisan na španskom jeziku, koji opisuje istoriju kroz razmenu pisama. Sam autor svoje delo naziva „roman u pismima“, a u njemu kroz pisma razgovaraju pesnik Federiko Garsija Lorka, koji je poginuo na početku Španskog građanskog rata, i jedan od njegovih bliskih prijatelja. Molina je držao predavanja iz španske književnosti na Oskfordu, a kao nagradu, koju sponzoriše država, dobio je 21.225 dolara.

Buker nagrada kritikovana je upravo zbog izbora mračnih i nečitljivih dela, po čemu se razlikuje od drugih, više populističkih, književnih priznanja. „Mislim da ćete otkriti da je ovo veoma čitljiv roman koji će vas zadovoljiti“, naglasio je Dejvis. Buker nagrada ustanovljena je 1969. i dodeljuje se romanu godine od pisca koji potiče iz Britanije, Irske ili neke od zemalja Komonvelta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari