Burno na 75. Frankfurtskom sajmu knjiga: Izazovi iz Slovenije 1Foto: EPA-EFE/HAYOUNG JEON

U Frankfurtu je 18. oktobra svečano otvoren Ovogodišnji, 75. Frankfurtski sajam knjiga, na kojem je Slovenija počasni gost, otvoren je 18. oktobra za profesionalce, a dva dana kasnije i za sve ljubitelje knjige.

Za 75. izdanje najpoznatije manifetacije posvećene knjizi, prijavljeno je više od 4.200 izlagača iz 95 zemalja.

Sajam završava u nedjelju, 22. oktobra, dodelom “Nagrade za mir” Salmanu Rušdiju, koju dodeljuje “Nemačko udruženje izdavača i knjižara”.

Ono po čemu će se pamtiti ovo jubilarno izdanje Frankfurtskog sajma knjiga, svakako će biti “incident” na otvaranju, 18. oktobra.

Naime, Sajam je otvorila slovenačka predsednica Nataša Pirc Musar, koja je u svom govoru istakla značaj knjige za Slovence.

Prema njenim rečima, jezik nas kao zajednicu definiše više od granica određene teritorije, zbog čega je književnost najautentičniji izraz slovenačkog karaktera, istorije i duše.

Umesto nemačkog kancelara Olafa Šolca, koji je trenutno u Izraelu, na otvorenju Sajma govorila je nemačka ministarka kulture Klaudija Rot.

Sloveniju je opisala kao „košnicu govora, jezika i kulture koja predstavlja svu evropsku raznolikost na vrlo malom prostoru“.
Njih je, međutim, zasenio nastup slovenačkog filozofa Slavoja Žižeka.

On nije mogao da izbegne da komentariše najnovija dešavanja na Bliskom istoku.

Kako je rekao, za Gazu nema rešenja bez knjiga, a Izrael je, kako je citirao jevrejskog istoričara i pisca Juvala Noa Hararija, na putu da postane diktatura.

Napomenuo je i da se Palestinci shvataju kao problem.

„Treba pogledati njihovu situaciju, uporediti nešto što izgleda neuporedivo“, rekao je on.

Žižeku se prvo ispred bine, a kasnije i direktno na bini, suprotstavio komesar za antisemitizam Uve Beker, koji je, prema pisanju nemačkog “Cajta”, nekoliko puta izlazio iz dvorane.

Beker je optužio Žižeka da relativizira zločine Hamasa, ali je filozof odbacio njegove optužbe.

„Samo čitajući knjige možemo postati svesni situacije“, uveren je filozof.

Kako je dodao, između ostalog, terorizam protiv Izraela je protiv svih vrednosti za koje se zalaže Frankfurtski sajam knjiga, ali protiv vrednosti Sajma je i odgađanje dodele nagrade palestinskoj autorici Adaniji Šibla.

Pojedini gosti i učesnici glasno su protestovali i napustili salu nakon govora Žižeka, što su mnogi opisali kao neprimereno.

Kako je na svom “DŽ” profilu napisao glavni urednik i publicista izdavačke kuće “Cankarjevo” Aljoša Harlamov, u znak protesta iz sale je izašao i gradonačelnik Frankfurta Mike Josef.

Kako piše Harlamov, Žižek je ukazao na prazne reči o dijalogu koje su slušaoci dobili u prethodnim govorima.

„Žižek pokušava objasniti da ne relativizira Hamasov zločin, da ga jasno i odlučno osuđuje, ali ne čini se da će time uveriti uznemirene pojedince u dvorani“, kazao je Harlamov koji je Žižekov govor nazvao „hrabrim i potrebnim“.

Burno na 75. Frankfurtskom sajmu knjiga: Izazovi iz Slovenije 2
FOTO: Marco Destefanis / Alamy / Alamy / Profimedia

Ukinuta nagrada „zbog rata“

Sajam je izazvao burnu raspravu i pre nego što je zvanično otvorio svoja vrata. Glavni organizatori događaja otkazali su ceremoniju dodele nagrade “LiBeraturpreis” palestinskoj autorki Adaniji Šibli zbog eskalacije sukoba na Bliskom istoku. U pisanoj izjavi predstavnici udruženja “LitProm”, koje joj je dodelilo književnu nagradu, odluku su obrazložili time da ukidaju nagradu „zbog rata koji je započeo Hamas i u kojem stradaju milioni ljudi u Izraelu i Palestini“. Prema njihovim rečima, trebalo bi tražiti prikladniji format i mesto održavanja događaja. Kako ističu, nagradu će dobiti autorka, samo je pitanje kada i u kom obliku. „Dodela nagrade nikada nije bila upitna“, tvrde oni.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari