Vladislav Bajac otvara Sajam knjiga: Manifestacija vraća nadu da je čovek ipak mudriji od vremena u kome živi 1Foto: A.H./ATAImages

Ovogodišnji 66. Međunarodni beogradski sajam knjiga otvara književnik i izdavač Vladislav Bajac neuobičajeno, u subotu, 21. oktobra, najavljeno je na jučerašnjoj konferenciji za novinare ne mestu za koji već od iduće godine nije izvesno da će više biti prostor ove, ali i drugih važnih sajamskih manifestacija.

Najreprezentativnija književna manifestacija u ovom delu Evrope trajaće do 29. oktobra, na uobičajenom izložbenom prostoru, u halama 1, 1a, 2a i 4, uz učešće oko 400 izlagača iz Srbije i inostranstva. Sloganom „Živele knjige!“, Sajam podseća na univerzalne vrednosti i značaj književnog stvaralaštva.

Vladislav Bajac otvara Sajam knjiga: Manifestacija vraća nadu da je čovek ipak mudriji od vremena u kome živi 2
Foto: A.H./ATAImages

– Za mene je Beogradski sajam knjiga jedna od najznačajnijih kulturnih manifestacija, ne zato što se ja bavim pisanjem – što je deo moje profesije, već zato što je, objektivno govoreći, tih skoro dve stotine hiljada ljudi koji dolaze u ovim teškim vremenima da kupe i pogledaju šta je to najnovije u književnosti, nešto što vraća nadu da je čovek ipak mudriji od vremena u kome živi – zapazio je predsednik odbora Sajma knjiga akademik Dušan Kovačević.

On dodaje da će ove godine Sajam imati lekovitu dimenziju. Da će ljudima knjiga u ovom svetu strašnih vesti i izveštaja, služiti, kao što je i uvek i služila, kao lek. Trenutna vremena ga podsećaju na ona katastrofična, „ne ponovila se“, iz 20. veka, a knjige mogu da budu nešto nešto što će ljude oraspoložiti i uneti malo svetlosti u njihov život.

Ove godine gost Sajma knjiga je Francuska, čiju literaturu, kako je rekao, Kovačević voli od rane mladosti, raduje se i dolasku francuskih književnika koje izuzetno voli i poštuje na ovogodišnji Sajam. Zato je pohvalio ovogodišnje izdanje, ali i pomenuo i nešto što mu nedostaje.

– Ono što meni privatno nedostaje je da sam nekada na Sajam knjiga dolazio u društvu sa Borom Pekićem, sa Mihizom, sa Kišom i da smo zajedno šetali, a sada ja šetam njihovim ulicama na Sajmu – kazao je akademik i zaključio „Živimo dok knjige postoje“.

Vladislav Bajac otvara Sajam knjiga: Manifestacija vraća nadu da je čovek ipak mudriji od vremena u kome živi 3
Foto: A.H./ATAImages

Savetnik za kulturu ambasade Francuske i direktor Francuskog instituta Stanislas Pjere istakao je da mu je velika čast zbog toga što je njegova zemlja počasni gost Sajma knjiga. On je najavio bogat program koji će se odigrati na štandu Francuske, sa oko 50 događaja. Učesnike Sajma u ime Francuske će na otvaranju pozdraviti pisac Matijas Enar. Na sajam dolaze i Tomas Piketi, Pjer Asulin, Žilija Kaže, Katrin Kise, Kristel Petikolen, Erik Emanuel Šmit i drugi. Na štandu će se, prema njegovim rečima, svakodnevno organizovati programi za decu, učenike i studente, dok će na Školski dan 26. oktobra biti obeleženo 80. godina od izlaska knjige „Mali princ“ Antoana de Sent Egziperija. Istog dana, na Beogradski sajam stiže i veliki autor manga stripa „Radiant“ Toni Valente. Pjere je najavio i događaj posvećen nedavno preminulom piscu Milanu Kunderi, koji je odabrao da piše na francuskom jeziku, a posetioce će tamo čekati i divna knjiga o Koko Šanel, kao i sportske diskusije. Na Francuskom štandu biće predstavljena biografija Danila Kiša, koji je, ističe Pjere, odigrao veliku ulogu u francusko-srpskim vezama.

Pored Francuske, zemlje počasnog gosta, i izdavača iz Srbije, na 66. Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga učestvovaće izdavači iz Rumunije, Crne Gore, Hrvatske, Bosne i Hercegovine (Republike Srpske), Italije, Grčke, Turske, Nemačke, Belorusije, Ruske Federacije, Kine, Irana i Egipta.

Bogat prateći program odvijaće se u nekoliko sala za zvanične prezentacije i na štandovima izlagača. Publika će moći da prisustvuje i učestvuje u brojnim diskusijama, tribinama i promocijama. Tokom devet sajamskih dana poštovaoci književnosti moći će na jednom mestu da, po najpovoljnijim cenama, obogate svoje biblioteke najnovijim naslovima, ali i antikvarnim knjigama.

U gostima na Sajmu i Kejt Mos, ali ne manekenka

Gosti ovogodišnjeg sajma su: Sajmon Sibag Montefjore, britanski istoričar, književnik i televizijski voditelj. NJegove nagrađivane knjige objavljene su na 48 jezika. Takođe i portugalski pisac Žoao Tordo, diplomirani filozof koji je studirao i novinarstvo i kreativno pisanje u Londonu i NJujorku. Piše romane, priče i eseje. Do sada je objavio dvadesetak knjiga. NJegov prvi roman, „Knjiga o ljudima bez svetla“, objavljena je 2004. Radi i kao filmski i televizijski scenarista, prevodilac, piše hronike i drži radionice kreativnog pisanja. Tu će biti i Etgar Keret, majstor kratke forme i jedan od najpoznatijih savremenih izraelskih književnika. NJegove knjige priča „Iznenada neko pokuca na vrata“, „Sedam dobrih godina“,“ Poleti već jednom!“, „Materija od koje se prave snovi“ su bestseleri u mnogim zemljama. Priče je objavljivao i u NJujork tajmsu, L’ Mondu, NJujorkeru, Gardijanu… Kao i Kejt Mos, nagrađivana spisateljica, dramaturškinja i esejista, a ne poznati model, kako su se našalili na sajmu. Ona je autorka deset romana i zbirki pripovedaka, knjige su joj prevedene na 38 jezika i objavljene u više od četrdeset zemalja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari