Dušan Kovačević: Sajma knjiga će biti, lokacija je neizvesna 1foto: Miroslav Dragojević

Pod sloganom „Živele knjige“, 66. Međunarodni beogradski sajma knjiga biće održan od 21. do 29. oktobra na Beogradskom sajmu, a zemlja počasni gost ovde godine je Republika Francuska, najavljeno je u Velikoj sali Skupštine Grada.

Ovogodišnju Sajam knjiga biće održan u uobičajenom izložbenom prostoru Beogradskog sajma, gde će se brojnim posetiocima predstaviti oko 400 izlagača iz zemlje i inostranstva. Prijave su i dalje u toku.

Akademik Dušan Kovačević, predsednik Odbora Međunarodnog beogradskog sajma knjiga, istakao je zadovoljstvo što je ove godine francuska književnost u fokusu kao jedna od najvećih i najznačajnijih. On je kazao da mu je drago što će se u oktobru na istom mestu okupiti ljubitelji knjige, kao i da je knjiga trajna i da nikada neće nestati, uprkos kataklizmičnim pričama o kraju književnosti.

Povodom budućnosti Sajma knjiga, a u vezi sa građevinskim planom na tom prostoru, te mogućnosti da naredni Sajam ne bude na istoj lokaciji, on je objasnio da je mesto odražavanja neizvesno, ali da će Međunarodnog sajma knjiga sigurno biti i sledeće godine.

– O budućnost Sajma knjiga u vezi sa građevinskim planom – mi u ovom trenutku znamo koliko i vi. Znamo da je u planu da se tu nešto gradi, i da je Hala 1 urbanistički zaštićena kao kulturno dobro. Za sve ostalo čekamo neko rešenje. U svakom slučaju, Sajma će biti i sledeće godine. Nadamo se na Beogradskom sajmu, ili ćemo smisliti neki adekvatniji prostor – rekao je Kovačević i dodao da je to pitanje za ljude koji se bave sudbinom grada. – Mi bismo voleli da ostanemo tu gde jesmo – dodao je akademik.

Stanislas Pjere, savetnik za kulturu u ambasadi Francuske i direktor Francuskog instituta u Srbiji, predstavio je „lepezu“ događaja koju „zemlja gost“ priređuje na ovogodišnjem sajmu. U pitanju su susreti srpskih i francuskih književnika , susreti sa izdavačima i prevodiocima, prodaja knjiga na francuskom, susreti sa medijima, potpisivanje knjiga i tako dalje. On je istakao da će se organizovati i razgovori povodom delikatne teme a u pitanju su autorska prava, na zahtev srpskih izdavača.

– Biće razgovora o sportu, reči o modi i gastronomiji. Na našem štandu organizujemo i kurseve francuskog jezika, potpisivanje knjiga, testiranje znanja francuskog jezika, kurseve, a 27. oktobra na Dan obrazovanja biće predstavljene sve povoljnosti studiranja u Francuskoj – kazao je Pjere.

On je najavio da u Beograd dolaze Pjer Asulin, Suzana Jo, Patrik Beson, Matijas Enar, Erik Emanuel Šmit, Paskal Delpeš koja će predstaviti Kišova dela, Katrin Kise, Kristal Petikoler, Toma Piketi, David Rošfor, Toni Valente…

Osim Francuske, kao počasnog gosta, i domaćih izdavača, na Sajmu će učestvovati izdavači iz Rumunije, Crne Gore, Hrvatske, BiH, Republike Srpske, Italije, Grčke, Turske, Nemačke, Belorusije, Rusije, Kine, Irana i Egipta.

Sanja Milić, umetnička direktorka Sajma, predstavljajući program, istakla je da su ove godine uspeli da dovedu svetske zvezde.

U okviru Programa iz inostranstva u goste stižu: izraelski književnik Etgar Keret čije su knjige prevedene na 50 jezika, britanski književnici Kejt Mos izuzetna TV autorka, dramaturškinja i književnica i Sajmon Sibag Montefjore britanski istoričar, TV voditelj, autor lepe književnost i dobitnik velikih nagrada, kao i Žoao Tordo iz Portugalije koji je 2012. dobio njihovu najuzvišeniju nagradu „Žoze Saragamo“ .

Na Sajmu će prisutni biti i poznati domaći književnici.

Milić je dodala da će u toku sajma biti obeženo 190 godina od rođenja Jovana Jovanovića Zmaja, te će sala u kojoj se održava program za decu poneti njegovo ime. Tradicionalni „Školski dan“ najavila je za četvrtak, 26. oktobar. Između ostalog, Milić je ukazala na značaj tribine koja skreće pažnju na oslobađanje osećanja straha i buđenje saosećanja kod najmlađih čitalaca.

– Svi znamo kakva nam se tragedija dogodila i mislim da je taj program važan – kazala je ona.

Na Sajmu će godišnjice rođenja Miloša Crnjanskog i Radoja Domanovića biti povod za tribine. Tradicionalno će biti dodeljene nagrade i ocenjena godišnja izdavačka produkcija u devet kategorija. Sajam će za posetioce svih sajamskih dana biti otvoren od 10 do 21 čas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari