"Čekam poziv iz Srbije": Nenad Čičin-Šain, reditelj filma "Poljubite budućnost" kojim je otvoren 29. Sarajevo Film Festival 1Foto: EPA-EFE/CLEMENS BILAN

Ovogodišji, 29. Sarajevo Film Festival otvoren je veoma emotivno, filmom “Poljubite budućnost”, reditelja Nenada Čičin-Šaina.

Producirali su ga Met Dejmon i Ben Aflek a u ovom ostvarenju govore novinarka CNN-a Kristijan Amanpur, Bono Voks i ostali članovi benda U2 te Bil Klinton uz podršku Sarajlija koji su obežili kulturno-umetničku scenu pod opsadom (Enes Zlatar Bure, Boriš Šiber, Vesna Andree Zaimović i Senad Zaimović, Đino Banana, Asja Dupanović…).

Film govori o tome kako je novinar Bil Karter uspeo da dođe do Bona Voksa, napravi u ratu intervju s njim i dobije obećanje da će U2 održati koncert u Sarajevu.

Taj se koncert dogodio 1997. godine u sklopu turneje PopMart i dandanas je koncert koji za Sarajlijame predstavlja personifikaciju kraja rata i početka slobode, piše Index. hr

Amanpur : “U Sarajevu sam naučila kako reći ko je bio agresor”

Povodom ovog ostvarenja koje sadrži autentične snimke rata Kristijan Amanpur je rekla da je u Sarajevu kao mlada novinarka morala naučiti kako da ispriča priču o tome da to nije bio tek građanski rat i kazati ko su bili žrtve, a ko agresori.

„Morala sam biti iskrena jer je međunarodna zajednice želela izjednačiti stvari i biti ‘neutralna'“, kazala je novinarka koja se tokom izveštavanja iz Sarajeva suočavala s optužbama da je navodno izgubila neutralnost.

Dodala je kako se upravo u BiH prvi put suočila s fenomenom lažnih vesti, odnosno propagande koja je tada dolazila sa srpske strane, a to isto sada rade Rusi pokušavajući nametnuti lažni narativ o ratu koji vode protiv Ukrajine.

Reditelj Čičin Šain kazao je da je za njega dolazak u Sarajevo i predstavljanje filma o tom gradu bio izrazito emotivni doživljaj, posebno nakon reakcija publike na film “Poljubite budućnost”.

Smatra to dokazom da umetnost, pa tako i film, nije izgubila uticaj na ljude.

„Verujem da umetnost jest i ostaje moćno oružje promjene“, kazao je Čičin Šain.

Veruje isto tako da će njegov film o opsadi Sarajeva biti prikazan i u Srbiji, tim pre što on nije kritika srpskog naroda, nego političara koji je bio nacionalista – Slobodana Miloševića.

„Čekam poziv iz Srbije“, kazao je Čičin Šain.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari