nin

Novi članovi žirija za NIN-ovu nagradu su Adrijana Marčetić, Vladimir Gvozden, Aleksandar Jerkov i Mladen Vesković, a iz prethodnog saziva o najboljem romanu objavljenom na srpskom jeziku u 2024. godini odlučivaće i Tamara Mitrović

Budući da su četiri člana iz ranijeg saziva – Milena Đorđijević, Violeta Stojmenović, Goran Korunović i Žarka Svirčev odustala od daljeg rada u žiriju za prestižno književno priznanje NIN-ovu nagradu za roman godine, odabrana su četiri nova člana.

Glavni urednik Aleksandar Timofejev zajedno sa redakcijom, svesrdno im se zahvalio na hvale vrednom angažmanu.

Mladen Vesković, književni kritičar, esejista, urednik i priređivač, završio je osnovne i master studije na Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu, na grupi za srpsku književnost i jezik sa opštom književnošću.

Autor je četiri knjige kritika, eseja i studija o savremenoj srpskoj književnosti.

Priredio antologiju srpske priče s ratnom tematikom, kao i više drugih izdanja.

Glavni urednik edicije „100 Slovenskih romana“ Foruma slovenskih kultura (Ljubljana).

Radi u Ministarstvu kulture, u Sektoru za savremeno stvaralaštvo na poslovima međunarodne saradnje u oblasti izdavaštva i prevodilaštva.

U najkraćem; od 1994 kada mu je objavljen prvi tekst u reviji „Ovdje“, a potom i u Letopisu Matice srpske, kako kaže, živi sa književnošću i za književnost; o njoj piše, uređuje knjige, priprema sajmove knjiga….

Vladimir Gvozden, profesor je svetske i komparativne književnosti sa teorijom književnosti na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu.

Bio je gostujući profesor i istraživač na više univerziteta (Regenzburg, Zagreb, Beč, Inzbruk, Toronto), predavanja i seminare po pozivu držao je na univerzitetima u Bambergu, Gisenu, Pragu, Brnu i UPF Barselona.

Autor je brojnih radova, prevoda i više knjiga, uključujući studije “Srpska putopisna kultura 1914-1940”, “Anatomija robe: ogled iz kritike političke ekonomije” (sa A. Lošoncem), “Kapitalizam i književnost” (sa A. Lošoncem), „Komparativna književnost i kultura: kritički uvod“…

Urednik je (sa Nemanjom Milenkovićem) programske knjige “Novi Sad: evropska prestonica kulture”, bio je deset godina predsednik žirija za Nagradu „Zlatni suncokret“ (2014-2024)., navodi se na portalu Nova.rs

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari