Četiri kulturna događaja u završnici trke za titulu EPK 1Foto: Branko Lučić

U svetlu završnih priprema kandidature Grada Novog Sada za prestižnu titulu Evropska prestonica kulture 2021. godine, Novi Sad je domaćin četiri važna kulturna događaja.

Na Novom naselju proteklog vikenda je održan drugi po redu 21114 filmski festival. Novi Sad do 15. septembra ponosno predstavlja Međunarodni festival savremene umetnosti Dunavski dijalozi, s temom Umetnost u okruženju globalne nesigurnosti koji je u utorak uveče u Galeriji poklon zbirka Rajka Mamuzića otvorila poznata kompozitorka Aleksandra Vrebalov, inače i ambasadorka projekta Novi Sad 2021.

Koncept kandidature Novog Sada za EPK pod sloganom Za nove mostove, predstaviće danas u podne na regionalnoj književnoj konferenciji Book Talk koja se održava u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog, predsednik Organizacionog odbora EPK 2021, Nemanja Milenković. Jedan od najiščekivanijih kulturnih događaja ne samo u Novom Sadu, već i u regionu, izložba Nova religija britanskog umetnika Dejmijana Hersta, biće otvorena večeras u 20 sati, a trajaće do 14. oktobra, u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine.

Grad Novi Sad kandidat je za prestižnu titulu EPK 2021. godine, kada će ona prvi put biti dostupna i gradovima i zemljama van Evropske unije, dok će se pobednik znati već u oktobru mesecu. U samom finišu kandidature, koja je realizovana uz podršku Exit fondacije, Novi Sad će još jednom pokazati da je istinska kulturna prestonica raznovrsnim sadržajima koji će u skladu s programskim konceptom kandidature, Za nove mostove, odigrati u narednih nekoliko nedelja.

Prvi konceptualni most nosi naziv Sloboda i obuhvata kreativne industrije i mlade, a u svetlu ovog mosta u Novi Sad dolazi izložba Nova religija jednog od najuticajnijih, najinovativnijih i najuspešnijih svetskih umetnika, dobitnika prestižne Tarnerove nagrade, Dejmijena Hersta. Izložba u organizaciji British Councila, Muzeja savremene umetnosti Vojvodine i londonske galerije Pol Stolper prikazaće 44 grafike i četiri skulpture koje čine Novu religiju, a funkcionišu kao ciklus fresaka – od Stvaranja sveta do Poslednjeg suda. Most Nada posvećen kulturnim kapacitetima i javnim prostorima, predstavlja Filmski festival 21114 udruženja Novo kulturno naselje, a sve u cilju decentralizacije kulturne ponude, ekipa Novog kulturnog naselja je u ovom delu grada poslednjeg vikenda u avgustu predstavila reprezentativne filmove domaće produkcije, kao i izbor dokumentarnih filmova, a gosti festivala su bili i dve međunarodne filmske manifestacije, Uhvati sa mnom ovaj dan/Uhvati film i Filmski front. U okviru Festivala savremene umetnosti Dunavski dijalozi, u galeriji Bel Art u Novom Sadu se okupljaju umetnici iz 14 zemalja proširenog podunavskog regiona, dok je tema festivala Umetnost u okruženju globalne nesigurnosti, što je veoma blisko temi Novog mosta kandidature Novog Sada za EPK, koji akcentuje kulturno nasleđe i gostoprimstvo. U svetlu četvrtog mosta Duga, koji obrađuje teme konflikta i migracija, koncept projekta Novi Sad 2021 biće predstavljen na regionalnoj književnoj konferenciji Book Talk. Najuticajniji regionalni autori, Muharem Bazdulj, Svetlana Slapšak, Vladimir Arsenijević, Ante Tomić, Ivan Ivanji i mnogi drugi, tokom dva dana ove manifestacije diskutovaće o najvažnijim temama na ovim prostorima.

Evropska prestonica kulture ustanovljena je kako bi se naglasilo bogatstvo i različitost evropskih kultura, ojačale kulturne veze među Evropljanima, spojili ljudi iz različitih evropskih zemalja, upoznale druge kulture, promovisalo uzajamno razumevanje i ojačao osećaj evropejstva. Novi Sad 2021, kao platforma za razvoj kreativnih potencijala Novog Sada, ima za cilj da motiviše i inspiriše radnike u kulturi, ali i sve građane na preispitivanje dosadašnjih vrednosti i postavljanje novih ciljeva u pravcu demokratskog kulturnog razvoja grada. Preispitivanje savremenog identiteta Novog Sada, revitalizacija kulturnog nasleđa, rekonstrukcija starih i otvaranje novih prostora namenjenih kulturi, razvijanje međunarodne i međusektorske saradnje, podsticanje interkulturnog dijaloga, decentralizacija kulture, razvijanje kulturne participacije građana, samo su neki od principa kulturnog razvoja za koje se projekat Novi Sad 2021 zalaže.

Kompleksnost identiteta kao inspiracija

Kompozitorka Aleksandra Vrebalov, ambasadorka projekta Novi Sad 2021, otvorila je u utorak uveče Dunavske dijaloge. Nakon što je kroz malu igru podela na grupe sa publikom pokazala koliko svaki čovek ima više identiteta, rekla je: „Naši pojedinačni identiteti su izuzetno složeni. Svako od nas ima mnogo elemenata koji čine individualni identitet. Mi gledamo u tu kompleksnost identiteta kao u nešto sa čime možemo da radimo. To je izvor našeg rada i naše inspiracije. Ponekad nam taj kritički odnos prema kompleksnosti identiteta omogućava da budemo vrlo analitični vezano za društvo i za okruženje ili da budemo kritični u odnosu na društvo i okruženje, i da, takođe, budemo ponekad i proroci videći jasno koliko je mračna staza kada se desi da humanost izostane. U pozitivnom smislu, videći ovu lepotu i bogatstvo na koji način se naši identiteti preklapaju, to bogatstvo je velika inspiracija za umetnika, zato što nas dovodi do momenta u kojem možemo da stvorimo viziju jednog sveta koji je mnogo lepši, bolji i humaniji od onog u kojem živimo, i da upravo ta vizija sveta bude nešto što je u osnovi našeg rada. I sve ove načine viđenja realnosti i odgovore na tu realnost, videla sam u ovih 14 izložbi u poslednja dva dana kroz umetnost, koja je ovde prezentovana, rekla je Vrebalov i pozvala publiku da vidi sve izložbe proglašavajući festival Dunavski dijalozi otvorenim.

Tekst je objavljen u specijalnom dodatku koji realizuje list Danas u saradnji sa Gradskom upravom za kulturu Grada Novog Sada – projekat: Novi Sad na putu ka Evropskoj prestonici kulture 2021.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari