Četvorodnevni program manifestacije "Biserna grana" 1

Jedinstven po svom konceptu, „Biserna grana“ u fokus stavlja materijalno folklorno blago – narodne nošnje, nakit i oglavlja, sa ciljem da ukaže na značaj očuvanja folklornog nasleđa. Festival počinje sutra, 4. oktobra i trajaće sve do nedelje, 7. oktobra, u Novom Sadu i u Futogu.

Do kraja festivala na Trgu slobode postavljena je izložba najlepših fotografija sa prethodnih Festivala. Tu je i izložba 6. Međunarodnog festivala malog formata UNUS. U petak u Futogu u Galeriji KC „Mladost“ u 19 časova i 30 minuta, zakazano je svečano otvaranje izložbe „Slovačka lepota“ autora Surovi Pavela i Kokavac Branislava. U subotu festival će obeležiti „Promenada glavnim šorom“ – defile učesnika od Trga slobode do Dunavskog parka u 14 časova i fotografisanje učesnika na Petrovaradinskoj tvrđavi u 16 časova. Glavni program Festivala održaće se u subotu u 19 časova i 30 minuta u Atrijumu Muzeja Grada Novog Sada, a u pitanju je revija nošnji, nakita i oglavlja, kao i koncert. Ulaz za sve zainteresovane je slobodan.

Festival okuplja i povezuje kulturno-umetnička društva, institucije i pojedince iz zemlje i regiona oko jedne teme – narodne nošnje. Na dosadašnjim Festivalima, nošnje svojih nacionalnih zajednica je prikazalo oko 120 kulturno-umetničkih društava. Organizator Festivala je Kulturni centar „Mladost“ Futog, a pokrovitelj Festivala je Grad Novi Sad.

Obeležja kulturnog identiteta

Cilj festivala je da prezentuje folklorno bogatstvo naše zemlje i zemalja u regionu, da akcentuje značaj očuvanja materijalnog folklornog nasleđa kao bitnog obeležja kulturnog identiteta svakog naroda – originalnih nošnji i oglavlja, autentičnih materijala, tehnika izrade i formi nošnji i da prezentuje stare tehnologije u proizvodnji tekstila i izradi nošnji kao i da ukaže na neophodnost izrade novih kostima/nošnji – kopija što vernijih originalima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari