Četvrt veka književne nagrade "Milica Stojadinović Srpkinja" 1

Kulturni centar Vojvodine „Miloš Crnjanski“ raspisao je konkurs za dodelu književne nagrade „Milica Stojadinović Srpkinja“.

Nagrada je ustanovljena kao javno priznanje pesnikinji, za knjigu poezije objavljene na srpskom jeziku, između dve pesničke manifestacije „Milici u pohode“, odnosno od 15. septembra prošle godine do 15. septembra ove godine. Konkurs je otvoren 30 dana od dana objavljivanja, odnosno od 15. avgusta do 15. septembra 2019. godine.

Autorke ili predlagači dostavljaju pet primerka knjige i ispunjen Prijavni list za konkurs za dodelu književne nagrade „Milica Stojadinović Srpkinja“ koji se može preuzeti na veb-sajtu Kulturnog centra Vojvodine www.zkv.rs Primerci knjige i ispunjeni Prijavni list treba poslati na adresu: Kulturni centar Vojvodine „Miloš Crnjanski“, 21101 Novi Sad, Vojvode Putnika 2, sa naznakom:. „Za književnu nagradu Milica Stojadinović Srpkinja“. Primerci dostavljenih knjiga ne vraćaju se autorkama, odnosno predlagačima.

Odluku o nagrađenoj zbirci i laureatkinji donosi petočlana komisija književne nagrade „Milica Stojadinović Srpkinja“, a nagrada se sastoji od novčanog dela, diplome i promocije u Kulturnom centru Vojvodine u okviru pesničke manifestacije „Milici u pohode“ u tekućoj godini, kao i objavljivanja nove zbirke nagrađene autorke u izdanju Kulturnog centra Vojvodine u ediciji „Dobitnica književne nagrade Milica Stojadinović Srpkinja“ za narednu istoimenu manifestaciju.

– Ove godine, za oktobar mesec kada organizujemo manifestaciju „Milici u pohode“ i kada će biti uručena nagrada novoj laureatkinji, pripremamo zbirku izabrane poezije prošlogodišnje laureatkinje Tanje Stupar Trifunović. Ona je dobila nagradu za zbirku poezije „Razmnožavanje domaćih životinja“ i kako u Srbiji nije objavljena nijedna njena zbirka, dogovorili smo se da napravimo izbor njene poezije. Ona je izuzetna pesnikinja i radujemo se što će u okviru edicije „Dobitnica književne nagrade Milica Stojadinović Srpkinja“ biti objavljene njene pesme koje ćemo napokon imati i na našem tržištu – izjavio je za Danas Mirko Sebić, urednik izdavačke delatnosti u Kulturnom centru Vojvodine „Miloš Crnjanski“.

Dobitnici

U okviru manifestacije „Milici u pohode“, od 1994. godine, ustanovljena je Književna nagrada „Milica Stojadinović Srpkinja“, koju su, između ostalih, dobili: Florika Štefan, Mira Alečković, Jara Ribnikar, Matija Bećković, Blagoje Baković, Vida Ognjenović i drugi, a od 2009. godine, ova nagrada se dodeljuje, u cilju ostvarenja i jačanja rodne ravnopravnosti, isključivo „pesnikinji za knjigu poezije, objavljenu na srpskom jeziku“. Od kada su promenjene propozicije pre deset godina, nagradu su dobile pesnikinje: Tanja Kragujević, Ana Ristović, Radmila Lazić, Kajoko Jamasaki, Gordana Đilas, Emsura Hamzić, Danica Vukićević, Stana Dinić Skočajić, Sunčica Denić, Dragica Stojanović… sve do prošlogodišnje laureatkinje Tanje Stupar Trifunović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari