Četvrt veka Likovne kolonije „Gamzigrad“ 1Foto: Pozorište Zaječar

Otvaranjem izložbe radova sa prošlogodišnje kolonije u Zaječaru je u galeriji Doma Kulture u Kotlujevcu zvanično otvorena 25. Likovna kolonija „Gamzigrad“ koja se tradicionano krajem avgusta održava u Gamzigradskoj banji.

Ova međunarodna likovna kolonija za višegodišnjom tradicijom koja je odvija pod pokroviteljstvom Grada Zaječara jedna je od 200 kolonija u Srbiji. U njoj ove godine učestvuju umetnici iz Srbije, Francuske ,Crne Gore, Bugarske i Makedonije koji su, kako je to na svečanosti otvaranja naglasio selektor kolonije mr Drago Simić, pozvani budući da su njihove likovne poetike prepoznatljive i vremenski dokazane. Dela nastala u 25. Likovnoj koloniji „Gamzigrad“ ostaće u legatu Zaječaru, a izložba radova sa ove kolonije neće biti dostupna samo publici u Zaječaru, već će obići i sve druge gradove u zemlji i inostranstvu, odakle dolaze učesnici kolonije.

Narednih dana Radovan Trnavac- Mića, Novak Demonjić,Snježana Vlatković i Dragana Bojić iz Beograda, Drago Simić iz Banje Koviljače, Ivana Markez iz Pančeva, Braniša Đorđević i Predrag Perišić iz Zaječara, Velko Cankov Velkov i Nevena Lefterova iz Bugarske, Miloš Milosavljević iz Makedonije i učesnica iz Francuske čije je umetničko ime Duška, dok su gosti kolonije Rajko Karišić, fotograf iz Beograda i Saša Jelenković, pesnik iz Zaječara, stvaraće u Gamzigradskoj banji.

– Objekat u Gamzigradskoj banji , u kome su likovni umetnici smešteni nalazi se u dvorištu jedne od najstarijih hidroelektrana u Srbiji, pa se nadam da će i ove godine, kao i do sada biti inspiracija za umetnike. – rekao je pored ostalog, otvarajući 25. Likovnu koloniju „Gamzigrad“ Dragan Rapajić iz Elektroprivrede Srbije koja je inače od osnivanja domaćin učesnicima kolonije.

Navodeći da Zaječar spada u retke gradove koji ima likovnu koloniju ovakvog tipa i uspešno je održava već 25 godina, v.d. direktora Narodnog pozorišta Timočke Krajine –Centar za kulturu „Zoran Radmilović“ , Vladimir Đuričić je zahvalio svima koji su ovu koloniju utemeljili i održali kroz teška vremena i time omogućili da sada proslavimo lep mali jubilej. 25. Likovna kolonija „Gamzigrad“ odvijaće se od 20. do 30. avgusta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari